x
x

Ima li koristi od farmakološkog povisivanja razine HDL kolesterola?

  Klara Čičić, dr. med.

  18.08.2014.

Tri visokoučinkovite tvari za povišenje razine HDL-a: niacin, fibrati i inhibitori prijenosnika estera kolesterola nisu smanjili mortalitet ni morbiditet od kardiovaskularnih bolesti u pacijenata koji su već na terapiji statinima, potvrdila je meta analiza objavljena u časopisu British Medical Journal.

Ima li koristi od farmakološkog povisivanja razine HDL kolesterola?

Iako dosadašnje opservacijske studije sugeriraju da bi povišena razina lipoproteina visoke gustoće (HDL) mogla smanjiti kardiovaskularni rizik, meta analizom je utvrđeno kako farmakološko povišenje razine tzv. “dobrog kolesterola” u današnjoj eri široko rasprostranjene uporabe statina ipak nema učinka.

Britanski znanstvenici napravili su meta analizu koja je obuhvatila 39 studija u kojima je sudjelovalo 117 411 bolesnika. U bolesnika koji su uzimali statine nije uočen statistički značajan učinak fibrata, niacina i inhibitora prijenosnika estera kolesterola (cholesteryl ester transfer protein, CETP) na ukupni mortalitet ni na mortalitet od kardiovaskularnih bolesti.

No, u starijim studijama u kojima pacijenti nisu primali statine, niacin i fibrati bili su povezani sa značajnim smanjenjem učestalosti nefatalnog infarkta miokarda, no ne i sa smanjenjem ukupnog mortaliteta.

Niacin, fibrati i inhibitori prijenosnika estera kolesterola tri su skupine lijekova za koje se vjeruje da povisuju razinu HDL-a i time smanjuju kardiovaskularni morbiditet i mortalitet, no taj učinak, izgleda, izostaje pri usporednom uzimanju statina. Trenutno su u tijeku studije u kojima se ispituje učinak lijekova koji bi istovremeno podigli razinu HDL-a i snizili razinu LDL-a u krvi.