x
x

Poginuli vodeći svjetski stručnjaci za HIV/AIDS

  Klara Čičić, dr. med.

  20.07.2014.

Među 298 poginulih u zrakoplovnoj nesreći iznad istočne Ukrajine bili su vodeći svjetski stručnjaci za HIV/AIDS koji su putovali na 20. Međunarodnu konferenciju o HIV-u u Melbourne, Australija.

Poginuli vodeći svjetski stručnjaci za HIV/AIDS
U novom izvješću svjetske zdravstvene organizacije ističe se 2030. kao godina u kojoj bi se trebala zaustaviti epidemija HIV-a.

Očekuje se da će konferenciju posjetiti oko 14 000 delegata iz cijeloga svijeta. Potvrđeno je da je među putnicima zrakoplova bio velik broj medicinskih stručnjaka, znanstvenika i liječnika koji su živote posvetili borbi protiv AIDS-a. 
 
Jedan od njih bio je Joseph Lange, poznati nizozemski znanstvenik i liječnik, bivši predsjednik Međunarodnog društva za HIV. Cijelu svoju karijeru posvetio je istraživanju virusa HIV-a i njegovog liječenja.
 
Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Glen Thomas, koji je trebao sudjelovati na konferenciji u Melbourneu, također je bio među poginulim putnicima.
 
Zrakoplov Malaysia Airlinesa letio je iz Amsterdama za malezijski Kuala Lumpur odakle je trebao putovati za Australiju. Uzrok tragedije koja se dogodila 17. srpnja još nije sigurno utvrđen. 
 
"To je trenutak duboke tuge u cijelom svijetu, opseg gubitka teško se može razumjeti i izraziti", rekla je predsjednica Međunarodnog društva za AIDS i dobitnica Nobelove nagrade Françoise Barre-Sinoussi.
 
U posljednje 4 godine postignut je velik napredak u borbi protiv AIDS-a, posebice kada se radi o liječenju koinfekcije HIV/TBC i prevenciji prijenosa virusa s majke na dijete. U novom izvješću svjetske zdravstvene organizacije ističe se 2030. kao godina u kojoj bi se trebala zaustaviti epidemija HIV-a.