x
x

KBC Zagreb prvi u regiji s mobilnim zdravstvenim kartonom

  18.07.2014.

Rezultati validacije sustava mobilnog praćenja elektroničkih medicinskih zapisa pacijenata, m-EMR, koji su kao pilot projekt zajednički implementirali tvrtke IN2 i Samsung Electronics, predstavljeni su jučer u Kliničkom bolničkom centru Zagreb u bolnici na Rebru.

 KBC Zagreb prvi u regiji s mobilnim zdravstvenim kartonom
82 posto ispitanika ocijenilo cjelokupni paket (uređaj i m-EMR aplikacija) korisnim. Više od 80 posto ispitanika smatra da je uvid u elektronički medicinski karton najkorisnija funkcije m-EMR sustava.

U sklopu konferencije za medije, predstavnici tvrtki IN2 i Samsung uručili su upravitelju KBC Zagreb donaciju 50 pametnih telefona Samsung GALAXY S4 i pripadajuće licence m-EMR sustava, ukupne vrijednosti 275.000 kuna.

Inovativno rješenje m-EMR sustav Samsungov je proizvod, koji je za hrvatsko tržište prilagodio IN2, vodeći proizvođač softvera za bolnice. Prednost ovog inovativnog rješenja leži u činjenici da omogućuje liječnicima praćenje podataka o pacijentima „bilo gdje i bilo kada“. Značajno smanjuje vrijeme reakcije u hitnim slučajevima  osiguravajući kvalitetniju uslugu pacijentima, a samim time i znatne uštede hrvatskom zdravstvu.

Validacija inovativnog m-EMR sustava

Gotovo 2/3 ispitanika izjasnilo se da je m-EMR sustava nezaobilazan prilikom praćenja stacionarnih pacijenata izvan radnog vremena.

Validacija inovativnog m-EMR sustava koju je provelo 50 ispitanika, liječnika, predstojnika klinike i informatičkog osoblja, u KBC Zagreb potvrdila je prednosti inovativnog rješenja m-EMR budući da je 82 posto ispitanika ocijenilo cjelokupni paket (uređaj i m-EMR aplikaciju) vrlo korisnim. 

Koliko m-EMR sustav olakšava posao liječnicima u praćenju pacijenata te smanjuje vrijeme reakcije u hitnim slučajevima pokazuje podatak da nešto više od 80 posto ispitanika smatra da je mobilni uvid u elektronički medicinski karton najkorisnija funkcija ovog inovativnog rješenja dok je gotovo 2/3 liječnika u postupku validacije ocijenilo da je m-EMR sustav nezaobilazan prilikom praćenja stacionarnih pacijenata izvan radnog vremena.

- KBC Zagreb je kao vodeća zdravstvena ustanova u Hrvatskoj posvećena inovaciji u svojem radu. Mobilni zdravstveni „karton“ – m-EMR – vidimo kao značajnu dobrobit za pacijente i liječnike. Zato je pedesetak naših liječnika testiralo mobilne uređaje i aplikaciju koja osigurava 24-satnu vezu prema središnjem bolničkom informatičkom sustavu. Rezultat je izrazito pozitivan a najvažnije je da liječnik svugdje i uvijek može pristupiti ukupnoj dokumentaciji pacijenta i po potrebi osoblju koje se nalazi u bolnici dati uputu koja pomaže u redovnom tijeku liječenja, što naročito može biti od koristi u za pacijenta kritičnim situacijama. Treba istaknuti da je postignuta najviša razina sigurnosti, kako u smislu raspoloživosti medicinskih podataka, tako i u smislu njihove povjerljivosti, – naglasio je doc. dr. sc. Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

- Izuzetno mi je drago što je sustav mobilnog zdravstvenog kartona tijekom protekla dva mjeseca intenzivno testiralo više od 50 liječnika KBC-a, detaljno ispitujući njegove mogućnosti. To je, kroz svakodnevnu uporabu, pomoglo u definiranju dodatnih prilika za poboljšanja, koja ćemo svakako uzeti u obzir prilikom daljnjeg usavršavanja. Vjerujem kako će pozitivni primjeri iz prakse primjene sustava u KBC Zagreb pomoći i drugim zdravstvenim organizacijama u jačanju postojećih kapaciteta, što će izravno pridonijeti poboljšanju kvalitete usluge njege bolesnika i sigurnosti pacijenata, ali i unaprijediti komunikaciju između svih sudionika u službi zdravstvene zaštite, – dodao je Danijel Bačelić, voditelj odjela poslovnih rješenja domaćeg predstavništva Samsung Electronics.

- IN2 i Samsung su ovim projektom osigurali neophodnu tehnološku podršku u unaprjeđenju rada bolnica i zdravstva u cjelini. Rezultat je vidljiv kroz povećanu i kvalitetniju skrb pacijenata koja se korištenjem mobilne tehnologije proteže i izvan bolnice, tijekom 24 sata. Upravo tu me ugodno iznenadila razina prihvaćanja sustava od strane liječnika koji su aplikaciju često koristili i izvan radnog vremena. Njihovi komentari pokazali su kako je zahvaljujući intuitivnom sučelju i jednostavnosti pri korištenju aplikacija prihvaćena i bez posebne edukacije te me veseli da je postala i njihov nezaobilazni alat, - zaključio je Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2.