x
x

Svjetski dan biciklista, 16. srpnja

  dr.sc. Tomislav Benjak, dr. med.

  15.07.2018.

U Europi biciklistički transport predstavlja ravnopravni čimbenik javnog prometa. Metropole kao što su Pariz, Beč, London, Berlin, Amsterdam, Rennes itd. imaju dostupne usluge gradskih bicikala po vrlo povoljnim cijenama, s prvih pola sata besplatnog korištenja.

Svjetski dan biciklista, 16. srpnja
Prema najnovijim smjernicama preporuča se svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od 30 minuta.

Vožnja biciklom, zbog načina prijenosa i mogućnosti doziranja opterećenja te dostupnosti, idealan je način tjelesne aktivnosti koja pogoduje održavanju ali i uspostavljanju psihofizičkoga zdravlja. Pored koristi za zdravlje vožnja biciklom predstavlja jedan od načina provođenja politike održivog razvoja te zaštite okoliša.

U Hrvatskoj se, kroz aktivnosti lokalne zajednice i nevladinih udruga, poduzimaju sve veće inicijative da bicikl postane važan način svakodnevnog transporta. Sve je veći broj uređenih biciklističkih staza a bicikl postaje i važan dio turističke ponude. Pokrenut je i prvi Hrvatski biciklistički časopis „Biker” a činjenica da, unatoč recesiji, unazad tri godine raste prodaja bicikala govori u prilog prilici daljnje popularizacije ovog zdravog i ekološki prihvatljivog načina transporta. No da sa ovom ekspanzijom ne bi došlo do porasta neželjenih posljedica, posebice u prometu, biciklist nužno moraju poštivati prometne propise, koristiti kacige a lokalna zajednica nastaviti sa uređenjima staza namijenjenih biciklistima. 

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr