x
x

Prehrana je ključna za oralno zdravlje

  28.06.2014.

Američka Akademija za prehranu i dijetetiku objavila je rad pod nazivom “Oralno zdravlje i prehrana”. Radom se prehrambeni stučnjaci potiču na edukaciju svojih pacijenata i klijenata o važnosti prehrane na održavanje oralnoga zdravlja.

Prehrana je ključna za oralno zdravlje

 Ističe se važnost nutritivne procjene kako bi se utvrdio prehrambeni unos te nutritivni čimbenici koji mogu utjecati na oralno zdravlje. Neke od preporuka koje bi prehrambeni stručnjaci trebali dati glase: 

• Unos svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda poput mlijeka, sira te jogurta bez dodanih šećera pomaže u smanjenju rizika od karijesa. 
• Manji unos namirnica bogatih kiselinama – primjerice voćnih sokova, ukiseljene hrane, citrusa i vina – može smanjiti rizik od dentalne erozije te karijesa. 
• Manji unos zaslađenih napitaka, sportskih, energetskih i voćnih napitaka također može smanjiti individualni rizik od erozije zuba i karijesa. 
• Traženje savjeta od nutricionista i dijetetičara o pravilnom izboru namirnica te redovita higijena usta može pomoći u poboljšanju nutritivnog statusa te oralnog zdravlja. 

Izvor: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

http://www.vitamini.hr/