x
x

Dijabetičko stopalo: potreba za timskim pristupom

  David Čičić, dr. med.

  25.06.2014.

Na Znanstvenom skupu Američkog udruženja dijabetologa (American Diabetes Association (ADA) 2014 Scientific Sessions) predstavljeni su rezultati dviju novih studija koje ukazuju na vitalnu važnost prihvaćanja multidisciplinarnog timskog pristupa u zbrinjavanju dijabetičkog stopala.

Dijabetičko stopalo: potreba za timskim pristupom

Prva studija, desetogodišnje retrospektivno promatranje liječenja nedovoljno zbrinute populacije (eng. underserved population), pokazala je redukciju broja amputacija nakon uspostave programa spašavanja ekstremiteta (eng. limb-saving program) u promatranoj ustanovi. Prije uspostave programa, između 2000. i 2005. godine, gubitak ekstremiteta kao posljedica dijabetičkog stopala opažen je u 36.6% slučajeva. Početkom programa, od 2006. do 2011. godine, učestalost gubitka ekstremiteta reducirana je na 11%.

Druga prezentacija je pokazala značajnu povezanost između amputacija i smrtnog ishoda u Translating Research Into Action for Diabetes (TRIAD) studiji. Amputacija je povećavala rizik od smrti za čak 84%. Ponešto iznenađujuće, čak i manje amputacije, npr. nožnog palca ili prednjeg dijela stopala, povećavale su rizik od smrtnog ishoda do 48%.

„Jedna od poteškoća u zbrinjavanju dijabetičkog stopala u SAD-u je nedostatak kohezivnog plana liječenja, pa svi postupaju drugačije ovisno o dostupnim resursima. Mnogo je disciplina koje se bave njegom rana, uključujući liječnike, medicinske sestre, fizioterapeute, podijatre, opće kirurge i druge specijaliste, a svatko pridonosi nečim drugačijim što može i malo „zamutiti vodu“. Iz ovoga proizlazi potreba za uniformnim, multidisciplinarnim pristupom. Ako imate prave sudionike, onda imate sveobuhvatniji i kohezivniji plan liječenja pacijenta koji se može provesti i na nacionalnoj razini“, zaključuje dr. Paul Kim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Georgetownu.