x
x

Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja

  01.06.2014.

31. svibnja svake godine Svjetska zdravstvena organizacija i partneri obilježavaju Svjetski dan nepušenja, ističući zdravstvene rizike vezane uz uporabu duhana i duhanskih proizvoda te zagovarajući učinkovite politike za smanjenje njihove potrošnje. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja glasi „Povećajte porez na duhan“.

Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja
Istraživanja pokazuju kako su veći porezi posebno učinkoviti u smanjenju potrošnje duhana među skupinama s niskim prihodima, kao i u prevenciji početka pušenja kod mladih.

Ovogodišnjom temom Svjetska zdravstvena organizacija i partneri pozivaju države na podizanje poreza na duhan kao učinkovite mjere za smanjenje potrošnje duhana i duhanskih proizvoda. Povećanje poreza koje podiže cijene duhana i duhanskih proizvoda za 10% smanjuje potrošnju duhana za oko 4% u zemljama s visokim dohotkom i za do 8% u većini zemalja s niskim i srednje visokim dohotkom, ističe se ovogodišnjim Svjetskim danom nepušenja. Zajedno s mjerama povećanja trošarina na duhan i duhanske proizvode može se vrlo uspješno djelovati na smanjenje potrošnje duhana i duhanskih proizvoda te u konačnici doprinijeti zaštiti današnjih i budućih generacija ne samo od zdravstvenih posljedica uporabe duhana, nego i od društvene, i ekonomske štete te štete za okoliš uzrokovane uporabom duhana i izloženošću duhanskom dimu.
Istraživanja također pokazuju kako su veći porezi posebno učinkoviti u smanjenju potrošnje duhana među skupinama s niskim prihodima, kao i u prevenciji početka pušenja kod mladih.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr