x
x

U Europi porast uživanja sve štetnijih droga

  30.05.2014.

Nove, posebno snažne sintetičke droge, porast predoziranja u pojedinim zemljama te snažnije doze štetnih tvari pokazuju da se u Europi uživaju droge koje su sve štetnije po zdravlje, upozorio je u utorak u godišnjem izvješću Europski centar za praćenje droga i ovisnosti (EMCDDA).

U Europi porast uživanja sve štetnijih droga
Nove se droge proizvode u tajnim laboratorijima u Europi ili uvoze iz Kine i Indije, a najčešće se prodaju putem interneta tako što se reklamiraju kao "legalna sredstva za euforiju" (legal highs) ili kao "kemijski proizvodi namijenjeni za (medicinska) istraživanja". U 2013. otkrivena je 81 nova droga. Kanabis je droga koja se najviše uživa u Europi: 2.050 tona za 2013.

Više do 80 milijuna Europljana ili četvrtina odraslog stanovništva Europske unije, konzumiralo je nelegalnu drogu u nekom životnom trenutku, piše u izvješću predstavljenom u Lisabonu.

Wolfgang Goetz, direktor EMCDDA upozorio je da se današnje droge "u brojnim aspektima jako razlikuju od onih koje poznamo otprije".

"Nove psihoaktivne sintetičke tvari", koje nisu regulirane međunarodnim pravom jer su nedovoljno poznate, "neprestance se pojavljuju na tržištu", a cilj im je imitirati, zamijeniti zakonom popisane droge.

Potrošnja heroina ili kokaina u padu je, ali sintetičke droge prodiru na tržište "koje je složenije i dinamičnije", rekao je Paul Griffiths, znanstveni direktor EMCDDA.

Nove se droge proizvode u tajnim laboratorijima u Europi ili uvoze iz Kine i Indije, a najčešće se prodaju putem interneta tako što se reklamiraju kao "legalna sredstva za euforiju" (legal highs) ili kao "kemijski proizvodi namijenjeni za (medicinska) istraživanja".

Podaci iz izvješća pokazuju da je među 20 europskih država Hrvatska na osmom mjestu po broju ovisnika o opioidnim sredstvima s nešto manje od četiri ovisnika na tisuću osoba u dobi od 15 do 64 godine.

U 2013. otkrivena je 81 nova droga i zbog toga je sustav za rano otkrivanje droga pod snažnim pritiskom. Taj sustav nadzire više od 350 psihoaktivnih tvari za koje se sumnja da su otrovne ili smrtonosne.

Takav je, primjerice, spoj MDPV, glavni sastojak droge nazvane "sol za kupanje", odgovorne za 99 smrtnih slučajeva u Finskoj i Velikoj Britaniji.

Za njegov vrlo snažan učinak potrebne su niske koncentracije u krvi, a gotovo je nemoguće detektirati ga u slučaju smrti.

Osim toga, "minimalne količine mogu se iskoristiti za proizvodnju mnogostrukih doza. Tek počinjemo shvaćati kakve će biti posljedice razvoja (MDPV-a) po javno zdravlje i kontrolu droga", rekao je Goetz.

U Europi općenito opada broj smrti povezanih s drogama: 6.100 smrti od predoziranja u 2012. prema 6.500 u 2011. No u nekim zemljama porast zabrinjava, a to su Estonija, Norveška, Irska, Švedska i Finska.

Heroin je često uzročnik predoziranja, no stopa smrtnosti izazvana tom drogom općenito je u padu. Zauzvrat, raste stopa smrtnosti izazvana sintetičkim drogama.

Širi se uživanje metamafetamina, koji su prije bili ograničeni na Češku i Slovačku, a šire se na Njemačku, Grčku, Cipar, Latviju i Tursku.

EMCDDA uočava zabrinjavajuć porast uživanja vrlo doziranog ectasyja koji je ponovno oživio na tržištu. Najveći proizvođači ecstasyja su Belgija i Nizozemska.

Kanabis je droga koja se najviše uživa u Europi: 2.050 tona za 2013. Njezino je uživanje stabilno ili u padu. U kanabisu je uočen trend rasta sadržaja psihoaktivne tvari THC-a (tetrahidrokanabinol), kako u smolastom obliku koji se uglavnom uvozi iz Maroka, tako i u travi. S novim tehnologijama lokalna proizvodnja koja je sve više povezana s kriminalnim sredinama, širi se po cijeloj Europi.

S druge strane, sadržaj KBD-a, antipsihotika u kanabisu, za koji smatraju da ima sposobnost zaustavljanja agresivnih oblika metastazičnog raka, smanjuje se.

Osim toga, sintetički proizvodi analogni kanabisu (kanabinoidi) koji mogu biti ekstremno jaki, pojavili su se na tržištu i njihove zlokobne posljedice zabrinjavajuće su. 

www.hina.hr

VEZANI SADRŽAJ > <