x
x

Postoji li veza između muške neplodnosti i smrtnosti?

  David Čičić, dr. med.

  20.05.2014.

Muškarci kod kojih su zamijećene abnormalnosti u spermiogramu prilikom obrade neplodnosti imali su veći rizik smrtnosti u odnosu na muškarce s normalnim parametrima spermiograma, pokazuje kohortno istraživanje objavljeno u časopisu Human Reproduction. Viša stopa smrtnosti u ovih muškaraca može upućivati na zajednički uzrok neplodnosti i smrtnosti.

Postoji li veza između muške neplodnosti i smrtnosti?
Muškarci s dvije ili više abnormalnosti u spermiogramu imali su 2.3 puta veći rizik smrtnosti u odnosu na muškarce s normalnim vrijednostima parametara spermiograma. Abnormalna morfologija spermija nije bila povezana sa smrtnošću.

Prema istraživanju, malene vrijednosti volumena ejakulata, koncentracije spermija, motiliteta spermija, ukupnog broja spermija i broja pokretnih spermija bile su povezane s većim rizikom za smrtni ishod. Muškarci s dvije ili više abnormalnosti u spermiogramu imali su 2.3 puta veći rizik smrtnosti u odnosu na muškarce s normalnim vrijednostima parametara spermiograma. Abnormalna morfologija spermija nije bila povezana sa smrtnošću.

Na temelju dobivenih rezultata, autori pretpostavljaju da rezultat obrade neplodnosti može biti pokazatelj sveukupnog zdravlja muškarca.

Kod ukupno 11 935 muškaraca provedena je obrada neplodnosti. Njih 69 (0.58%) je umrlo tijekom prosječnog razdoblja praćenja od 7.7 godina.

Mehanizam koji povezuje neplodnost i smrtnost nije poznat. Vodeći autor istraživanja, dr. Eisenberg, navodi da moguću ulogu ima postojeći zdravstveni problem, unatoč tome što takav učinak nije zamijećen u istraživanju.