x
x

Kontrola šest rizičnih čimbenika može spasiti 37 milijuna života

  David Čičić, dr. med.

  18.05.2014.

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet otkriva da bi smanjenje šest modificirajućih rizičnih čimbenika na dogovorene ciljne vrijednosti moglo spriječiti preko 37 milijuna preuranjenih smrtnih ishoda u razdoblju od 15 godina.

Kontrola šest rizičnih čimbenika može spasiti 37 milijuna života
Šest modificirajućih rizičnih čimbenika su pušenje, zloupotreba alkohola, unos soli, povišeni krvni tlak, povišena razina glukoze u krvi i pretilost.

Šest modificirajućih rizičnih čimbenika su pušenje, zloupotreba alkohola, unos soli, povišeni krvni tlak, povišena razina glukoze u krvi i pretilost. Globalno dogovorene ciljne vrijednosti rizičnih čimbenika su redukcija pušenja za 30-50%, zloupotrebe alkohola za 10%, unosa soli za 30%, povišenog krvnog tlaka za 25% i zaustavljanje rasta prevalencije pretilosti i šećerne bolesti.

Nakon provedene analize, pokazalo se da bi postizanje ciljnih vrijednosti svih rizičnih čimbenika smanjilo preuranjenu smrt od kardiovaskularnih bolesti, kroničnih respiratornih bolesti, šećerne bolesti i raka za 22% kod muškaraca i 19% kod žena do 2025. godine. Najveću korist bi imale zemlje s niskim do srednjim primanjima, što bi smanjilo globalnu nejednakost u smrtnosti od ovih uzroka.

Ovo je prvo istraživanje koje proučava utjecaj redukcije rizičnih čimbenika širom svijeta na ranije dogovorenu međunarodnu zdravstvenu politiku redukcije preuranjene smrtnosti (između 30 i 70 godina starosti) od četiri glavne skupine nezaraznih bolesti (kardiovaskularnih bolesti, kroničnih respiratornih bolesti, šećerne bolesti i raka) za 25% do 2025. godine (u odnosu na 2010. godinu). „Veliku većinu željene redukcije smrtnosti od kroničnih bolesti moguće je postići kontrolom malog broja promjenjivih rizičnih čimbenika,“ zaključuje prof. Ezzati, vodeći autor istraživanja.