x
x

Kronična bol

  21.04.2014.

Kronična bol je složeni psihosomatski poremećaj sastavljen od tjelesne, psihičke, socijalne i duhovne komponente i u pravilu dovodi do značajnog narušavanja kvalitete života pacijenta.

Kronična bol
Kako niti jedna od uobičajenih terapijskih metoda nije u potpunosti uspješna, najrealističniji pristup zapravo bi kombinirao farmakološke, fizikalne i psihološke komponente prilagođene individualnim potrebama svakog pacijenta.

Kronična bol je složeni psihosomatski poremećaj sastavljen od tjelesne, psihičke, socijalne i duhovne komponente i u pravilu dovodi do značajnog narušavanja kvalitete života pacijenta. Od kronične boli boluje više od 20 % stanovništva s većom prevalencijom u žena, starijih osoba i osoba s nižom naobrazbom. U skrbi istaknuta je potreba razvijanja partnerskog odnosa liječnika i pacijenta. Primarni cilj liječenja je poboljšanje pacijentove razine funkcioniranja, uz smanjenje i kontrolu intenziteta boli te podizanje kvalitete života. Kako niti jedna od uobičajenih terapijskih metoda nije u potpunosti uspješna, najrealističniji pristup zapravo bi kombinirao farmakološke, fizikalne i psihološke komponente prilagođene individualnim potrebama svakog pacijenta.

Moramo znati da je kronična bol biopsihosocijalni fenomen koji ni s dobro organiziranim liječenjem boli nikako nećemo u cijelosti spriječiti. Zato se moramo još više posvetiti prevenciji, za ljude koji već imaju kroničnu bol napraviti dostupnije multidisciplinarne programe suzbijanja boli čija je glavna svrha naučiti bolesnike kako živjeti s kroničnom boli onda kada je ne možemo izbjeći.

Prim. Mira Fingler, Nataša Mrduljaš Đujić

Rad prezentiran na 5. Kongresu Društva nastavnika opće/ obiteljske medicine, ožujak 2014.