x
x

Porast broja trovanja e-cigaretama u SAD-u

  Gaela Szabo, mag. pharm

  11.04.2014.

Sigurnost e-cigareta posljednjih mjeseci izaziva burne rasprave. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvještava kako je broj trovanja otopinom nikotina za e-cigarete u SAD-u s jednog slučaja mjesečno u posljednje 4 godine porastao na čak 215.

Porast broja trovanja e-cigaretama u SAD-u
Vrlo je važno podići svijest javnosti o potencijalnim štetnim djelovanjima e-cigareta, koje su još uvijek nedovoljno istražen predmet aktualnih znanstvenih eksperimenata i rasprava.

E-cigarete (elektroničke cigarete) su zapravo uređaji koji simuliraju pušenje duhana. Uređaj se sastoji od tekućeg punjenja i baterijskog raspršivača. Uvlačenjem zraka aktivira se raspršivač tako da korisnik može udahnuti pare otopine. Dostupna punjenja dolaze s brojnim aromama i gotovo sva sadrže nikotin u različitim udjelima. Uporaba e-cigareta se na globalnoj razini svake godine gotovo udvostruči.

Pretpostavlja se da je razlog tolikom porastu činjenica da e-cigarete za razliku od konvencionalnih duhanskih proizvoda ne sadrže katran i druge produkte izgaranja koji imaju ulogu u nastanku brojnih bolesti povezanih s pušenjem.

Iako se e-cigarete smatraju manje štetnom alternativom, još uvijek se provode ispitivanja njihovog djelovanja. Zbog sadržaja nikotina postoji mogućnost da zapravo potiču na pušenje duhana, pogotovo kod bivših ovisnika. Jedna studija je 2012. pokazala kako e-cigarete oštećuju alveole pluća.

Najnovije izvješće bavi se i sigurnošću osoba u okolini korisnika. Više od 50% trovanja zabilježenih u SAD-u uključuje djecu mlađu od 6 godina. Treba spomenuti i neprijavljene slučajeve, čiji je broj nepoznat. Prema objavljenim podacima intoksikaciju može uzrokovati gutanje otopine nikotina ili njeno udisanje, pa čak i apsorpcija preko kože. Među simptomima trovanja su slabost, vrtoglavica, povraćanje, tahikardija i znojenje.

Detaljne smjernice i ograničenja uporabe e-cigareta ne postoje, stoga je potrebno informirati radnike u prodaji i distribuciji, a posebno krajnje korisnike i njihovu okolinu. Vrlo je važno podići svijest javnosti o potencijalnim štetnim djelovanjima e-cigareta, koje su još uvijek nedovoljno istražen predmet aktualnih znanstvenih eksperimenata i rasprava.