x
x

Liječenje Barrettovog jednjaka radiofrekventnom ablacijom

  David Čičić, dr. med.

  07.04.2014.

Bolesnici liječeni radiofrekventnom ablacijom imaju smanjeni rizik progresije Barrettovog jednjaka u karcinom, objavljeno je u časopisu Journal of the American Medical Association.

Liječenje Barrettovog jednjaka radiofrekventnom ablacijom
Ablacijom je ostvarena potpuna eradikacija displazije u 92.6% slučajeva i intestinalne metaplazije u 88.2% slučajeva, u odnosu na 27.9% dispalzija i 0.0% metaplazija u kontrolnoj skupini. Kod 19.1% bolesnika liječenih ablacijom razvile su se komplikacije.

U bolesnika liječenih radiofrekventnom ablacijom rizik progresije Barrettovog jednjaka u displaziju visokog stupnja ili adenokarcinom jednjaka bio je 25% manji, dok je rizik progresije u adenokarcinom bio 7.4% manji u odnosu na kontrolnu skupinu. Ablacijom je ostvarena potpuna eradikacija displazije u 92.6% slučajeva i intestinalne metaplazije u 88.2% slučajeva, u odnosu na 27.9% dispalzija i 0.0% metaplazija u kontrolnoj skupini. Kod 19.1% bolesnika liječenih ablacijom razvile su se komplikacije. Najčešća komplikacija bila je striktura jednjaka liječena endoskopskom dilatacijom.

Istraživanje je prekinuto ranije zbog superiornosti ablacije i zabrinutosti za zdravlje bolesnika ukoliko se istraživanje nastavi.

Studija je obuhvatila 136 bolesnika s potvrđenom dijagnozom Barrettovog jednjaka i displazijom niskog stupnja. Polovica bolesnika liječena je cirkumferentnom ili fokalnom endoskopskom radiofrekventnom ablacijom, dok je u ostalih (kontrolna skupina) vršen endoskopski nadzor lezija jednjaka.

U zadnjih nekoliko desetljeća pratimo brz porast incidencije adenokarcinoma jednjaka u razvijenom svijetu. Ovaj tip raka se često razvija iz Barrettovog jednjaka, stanja karakteriziranog abnormalnim promjenama stanica donjeg dijela jednjaka, odnosno zamjenom višeslojnog pločastog epitela jednjaka sa želučanim cilindričnim epitelom. Bolesnici s Barrettovim jednjakom imaju 30-125 puta veći rizik od nastanka adenokarcinoma jednjaka u usporedbi s općom populacijom.