x
x

Svakodnevno vježbanje snižava rizik od karcinoma dojke

  Klara Čičić, dr. med.

  01.04.2014.

Manja vjerojatnost oboljenja od karcinoma dojke jedna je od mnogobrojnih blagodati fizičke aktivnosti. Više od jednog sata fizičke aktivnosti dnevno može značajno smanjiti rizik oboljenja od karcinoma dojke, objavila je Europska udruga za rak.

Svakodnevno vježbanje snižava rizik od karcinoma dojke
Znanstvenici iz Međunarodnog instituta za prevenciju u Lyonu, Francuska, naglašavaju kako uporaba hormonske nadomjesne terapije poništava dobrobit fizičke aktivnosti.

Sistemska analiza 37 relevantnih istraživanja pokazala je kako redovita fizička aktivnost može biti korisna svim ženama bez obzira na indeks tjelesne mase i životnu dob. Dakle dobrobit fizičke aktivnosti ne proizlazi iz gubitka tjelesne mase ili mlađe životne dobi. Točan mehanizam blagotvornog djelovanja ostaje nejasan.

U analizu je bilo uključeno više od 4 milijuna žena. Fizički aktivnije žene imale su 12% manji rizik za rak dojke u usporedbi sa ženama koje su bile najmanje aktivne.

Znanstvenici iz Međunarodnog instituta za prevenciju u Lyonu, Francuska, naglašavaju kako uporaba hormonske nadomjesne terapije poništava dobrobit fizičke aktivnosti. Velik će broj žena imati više koristi od fizičke aktivnosti nego od hormonske terapije, uz to se zbog mogućih nuspojava sve se manje žena odlučuje na takvu terapiju. 

Ovi rezultati su poticaj svim ženama, bez obzira na njihovu tjelesnu masu ili dob, da povećaju razinu tjelesne aktivnosti za koju je otprije već dokazano da štiti od nekih drugih vrsta raka i srčanožilnih bolesti.

Promocija fizičke aktivnosti, primjerice šetanja, hodanja, vožnje biciklom, jeftina je i jednostavna metoda smanjenja rizika ove česte i za zdravstveni sustav skupe bolesti. 

VEZANI SADRŽAJ > <