x
x

Od nejasne vrućice do visceralne lišmenijaze – prikaz bolesnika

  16.03.2014.

Visceralna lišmenijaza ili kala-azar sustavna je infektivna bolest uzrokovana protozoama Leishmania donovani i Leishmania infantum koje prenose zaraženi insekti poznati kao nevidi ili papatači.

Od nejasne vrućice do visceralne lišmenijaze – prikaz bolesnika

Javlja se u endemskim područjima, uglavnom sporadično, a u Europi je prisutna na prostoru uz Sredozemno more. U Hrvatskoj se žarišta infekcije nalaze u južnim priobalnim područjima gdje su psi glavni izvor zaraze za ljude. Bolest se očituje dugotrajnim vrućicama, općom slabošću, hepatosplenomegalijom, pancitopenijom, albuminsko-globulinskom inverzijom. Izostanak liječenja većinom dovodi do smrtnog ishoda.

U radu smo prikazali bolesnika iz Hrvatske koji je hospitaliziran zbog dugotrajne vrućice nepoznata uzroka u kojega smo dva mjeseca od pojave prvih simptoma na osnovi pregleda punktata koštane srži uz serološke testove dijagnosticirali visceralnu lišmenijazu.

Diferencijalnodijagnostički pomišljali smo i na sekundarnu hemofagocitnu limfohistiocitozu.

Nakon četverotjednog liječenja natrijevim stiboglukonatom došlo je do kliničke remisije uz potpuni oporavak hematopoeze.

Prikazali smo svog bolesnika kako bismo upozorili na važnost pomišljanja i na visceralnu lišmenijazu u dugotrajnim vrućicama.

Ivan Marković, Ana Gudelj-Gračanin, Melanie-Ivana Čulo, Tajana Štoos-Veić, Ninoslava Vicković,  Boško Desnica, Jadranka Morović-Vergles