x
x

Kraljevsko udruženje liječnika opće prakse i dalje protiv eutanazije

  25.02.2014.

Nakon opsežnih konzultacija svojih članova, Kraljevsko udruženje liječnika opće prakse (RCGP) nastavlja s protivljenjem eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu. Gotovo 80% članova RCGP-a koji su dali pojedinačne odgovore na konzultaciju ima stav da Udruženje treba biti protiv promjena zakona kojim bi se omogućilo potpomognuto umiranje.

Kraljevsko udruženje liječnika opće prakse i dalje protiv eutanazije
Liječnici opće prakse će nastaviti i dalje, kao što je uvijek bilo, pružati izvrsnu skrb bolesnicima u posljednjim danima i satima njihovog života.

Osim toga, od 28 tijela RCGP-a koja su sudjelovala u konzultacijama, 20 je imalo većinski stav protiv izmjena u zakonu.

Iako je manjina ispitanika iznijela slučajeve kojim bi se zajednički stav Udruženja pomaknuo prema 'neutralno' ili 'u korist' izmjena zakona o potpomognutom umiranju, većina ispitanika bila je protiv izmjena zakona. Evo nekih od njihovih razloga:

• promjena bi oštetila odnos liječnik-pacijent
• najugroženije skupine u društvu izlaže opasnosti
• nemoguće je ukloniti mogućnost prisile
• promjena bi pomaknula fokus s ulaganja u palijativnu skrb i s liječenja u terminalnoj fazi bolesti
• novi zakoni bi pokrenuli 'lavinu' pri čemu bi bilo samo pitanje vremena kada će se potpomognuto umiranje proširiti i na one koji ne mogu dati pristanak zbog neuračunljivosti i na teške invalide.

Neki liječnici smatraju da je mogućnost pogrešne odluke prevelika da bi se upustili u takav rizik. Odnos liječnik opće prakse-pacijent, kod liječnika opće prakse koji često obilaze bolesnike u posljednjim danima i satima njihovog života, znači da će liječnici opće prakse biti jedna od profesionalnih skupina koja je najviše pogođena bilo kakvim izmjenama zakona o potpomognutom umiranju.

Dr. Maureen Baker, čelnica RCGP-a, kaže: "Ovo je bila jedna od najopsežnijih konzultacija Udruženja koja je ikad poduzeta i kvaliteta odgovora na ovom iznimno važnom pitanju je bila vrlo visoka. Liječnici opće prakse će nastaviti i dalje, kao što je uvijek bilo, pružati izvrsnu skrb bolesnicima u posljednjim danima i satima njihovog života."

Izvornik: rcgp.org.uk
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.