x
x

Kolumna: Slezena i crijeva

  Mima Georgijeva, dr. med. specijalist kardiolog

  25.02.2014.

Ovdje bih htjela nešto reći o famoznom „groblju“ eritrocita, naime mjestu gdje eritrociti dolaze umrijeti nakon svojih 120 dana života.

Kolumna: Slezena i crijeva

Stvaraju se u koštanoj srži, a umiru u slezeni. Slezena je organ koji dobro radi osim ako je u pitanju kakva krvotvorna bolest, ali tu smo već zaglibili u krvnu sliku. Tu morate znati da je KKS (kompletna krvna slika) nešto bez čega nijedan sistematski pregled nije kompletan. Eritrociti, leukociti i trombociti su osnova tog pregleda. Ukoliko su normalnih vrijednosti, budite mirni – sve je u redu. Ali ako ima odstupanja tada poslušajte što će vam internist reći.

 

Crijeva

U prehrani, vlakna su neprobavljiva pa inzistiranje na prehrani bogatoj vlaknima koja omogućuje redovno pražnjenje debelog crijeva, smanjuju kontakt ostataka hrane s crijevnom sluznicom i smanjuju mogućnost nastanka tumora, pojednostavljeno rečeno.

Tanko crijevo je 7 m dugačko, u promjeru oko 2,5 cm, a ukupan prostor za apsorpciju hranjivih tvari je oko 250 m². U tankom crijevu se probavlja i apsorbira sva hrana i piće koje unosimo u organizam i putem venske krvi odlazi u jetru gdje se pročišćava te nakon toga odlazi u krvotok i do svih naših stanica.

Debelo crijevo skuplja sve neprobavljene sastojke, koje onda bakterije dodatno obrađuju i, na kraju, izbaci iz našeg organizma. Debelo crijevo je i mjesto gdje nastaje jedan od najčešćih karcinoma u ljudskom tijelu kao direktna posljedica previše obrađene hrane i prevelike količine kemijskih dodataka, aditiva, konzervansa koji hranu čine ukusnijom. 

Kod osoba iznad 50. godine starosti poželjno je napraviti kolonoskopiju koja je najbolja prevencija karcinoma debeloga crijeva. Početne izrasline mogu se lako odstraniti ako se otkriju na vrijeme.

Počnite s tzv. hemokult testom koji na jednostavan način otkriva tragove krvi u stolici. Ako ima tragova krvi u stolici, onda je potrebna kolonoskopija.

U prehrani, vlakna su neprobavljiva pa inzistiranje na prehrani bogatoj vlaknima koja  omogućuje redovno pražnjenje debelog crijeva, smanjuju kontakt ostataka hrane s crijevnom sluznicom i smanjuju mogućnost nastanka tumora, pojednostavljeno rečeno.

Ovdje bi se malo pozabavili i sa simptomima upale slijepoga crijeva. Nemojte paničariti: ako boli u trbuhu idite liječniku. UZV neće pomoći, ali će pomoći lokacija boli, povišena vrijednost leukocita, bijelih krvnih stanica u serumu koji su indikatori upale te mučnina odnosno znakovi koji upućuju da nešto nije u redu s probavnim sustavom. Ako predugo čekate, onda se, kako upala napreduje, osnovni simptomi mogu maskirati ili proširiti po cijelom trbuhu te zavarati kirurga koji pokušava postaviti dijagnozu. No, simptomi od samog početka mogu biti izmijenjeni. Budite strpljivi, no odmah kod početka pojave jačih bolova posjetite liječnika i dajte se lijepo pregledati.