x
x

Vježbe nakon operacije kralježnice zbog stenoze

  23.02.2014.

Posebno osmišljeni programi vježbi za ljude koji su imali kiruršku dekompresiju leđne moždine i živaca mogu pomoći smanjiti bolove u leđima i mogu poboljšati njihovu sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Vježbe nakon operacije kralježnice zbog stenoze
Budući da su svega tri studije bile pogodne za uključivanje, ne možemo biti sigurni da buduće studije neće promijeniti ove zaključke.

Spinalna stenoza nastaje kada je kanal kroz koji prolaze spinalni živci sužen pa pritišće na živce, što uzrokuje bolove u leđima ili nogama. Ona nastaje češće u starijih ljudi. Operacija može pomoći smanjiti pritisak, ali iako većina pacijenata smatra da se njihova bol u nogama smanjila, bol u leđima nije uvijek manja, a ljudi i dalje imaju problema pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Ovaj pregled je učinjen kako bi saznali je li nadzirani program vježbanja (program rehabilitacije) nakon operacije više pomagao pacijentima u njihovom svakodnevnom životu od uobičajenog savjeta da ostanu aktivni.

Našli smo da je vrlo malo učinjeno na tom području; samo su tri studije bile pogodne za uključivanje. Ukupno je u njih bilo uključeno više od 300 sudionika. Svaka studija je obuhvaćala rehabilitacijski program u trajanju između 30 i 90 minuta, provođen jednom ili dva puta tjedno, a počevši od šest do 12 tjedana nakon operacije. 

Našli smo da posebno osmišljeni programi vježbi za ljude koji su imali kiruršku dekompresiju leđne moždine i živaca mogu pomoći smanjiti bolove u leđima i mogu poboljšati njihovu sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. To se pokazalo i kratkoročno (unutar šest mjeseci od operacije) i dugoročno (u 12 mjeseci).

Budući da su svega tri studije bile pogodne za uključivanje, ne možemo biti sigurni da buduće studije neće promijeniti ove zaključke.