x
x

Nova knjiga: Klinička farmakologija

  19.02.2014.

Šest godina nakon dobro prihvaćenog prvog izdanja Osnova kliničke farmakologije iz 2007. godine, priprema drugog izdanja bila je obveza i nužnost zbog novih spoznaja i napretka u području kliničke farmakologije i farmakoterapije. Zadržan je osnovni koncept udžbenika iz prvog izdanja, uz prijeko potrebna osvježenja i dopune teksta, ali isto je tako bilo nužno i uvođenje novih dijelova koji se s postojećima stapaju u zaokruženu cjelinu.

Nova knjiga: Klinička farmakologija
Pod racionalnom primjenom lijekova podrazumijeva se primjena lijeka u prihvaćenoj indikaciji, u pravo vrijeme, tijekom odgovarajućega razdoblja, uz prihvatljiv odnos učinkovitosti i štetnosti, kvalitetu i farmakoekonomske aspekte.

Upravo je to i razlog da ovo drugo izdanje prerasta u sveobuhvatniji udžbenik pod nazivom Klinička farmakologija.Tako su, primjerice, među ostalim u ovom izdanju detaljnije prikazani principi liječenja odabranih kliničkih stanja te je znatno dopunjena cjelina Terapijskih smjernica kao temelja racionalne primjene lijekova. Brz razvoj medicine, a i drugih bliskih znanosti, doveo je do uvođenja novih pojmova (posebno u području kliničkih ispitivanja i farmakoekonomike) te je u skladu s navedenim obogaćen rječnik stručne kliničko-farmakološke terminologije.

Zadaća kliničke farmakologije u prvom su redu istraživanja usmjerena na dokazivanje učinkovitosti lijekova koji se primjenjuju u humanoj medicini, ocjenjivanje sigurnosti primjene lijekova, na istraživanje njihovih nuspojava te racionalnu primjenu lijekova. Pod racionalnom primjenom lijekova podrazumijeva se primjena lijeka u prihvaćenoj indikaciji, u pravo vrijeme, tijekom odgovarajućega razdoblja, uz prihvatljiv odnos učinkovitosti i štetnosti, kvalitetu i farmakoekonomske aspekte.

Ovaj bi udžbenik kliničke farmakologije trebao pridonijeti razumijevanju principa kliničke farmakologije i farmakoterapije ne samo kliničkim farmakolozima, već studentima medicine, stomatologije, ali i studentima drugih zdravstvenih studija kao i završenim liječnicima koji propisuju lijekove, stomatolozima, farmaceutima i svima onima s interesom u vrlo širokom području lijekova koji su sastavni dio života današnjega čovjeka.

Dinamično područje kliničke farmakologije obuhvaćeno ovom knjigom prikazano je kroz 11 poglavlja:

1. Klinička farmakologija: povijest i razvoj (u svijetu i u nas)
2. Klinička farmakokinetika
3. Farmakodinamika lijekova i genska terapija – značenje za kliničku medicinu
4. Otkrivanje i razvoj lijekova
5. Farmakoekonomika
6. Lijekovi i društvo
7. Nuspojave i interakcije lijekova
8. Individualizacija liječenja i primjena lijekova u posebnih skupina
9. Temelji toksikologije
10. Terapijske smjernice kao temelj racionalne primjene lijekova – principi liječenja odabranih kliničkih stanja
11. Rječnik stručne kliničkofarmakološke terminologije

  • Format: 17 x 24 cm
  • Godina izdanja: 2014.
  • ISBN: 978-953-176-626-5
  • Opseg: 562 str.
  • Urednikci: Igor Francetić i Dinko Vitezić
  • Uvez: tvrdi
  • Cijena: 321,30kn