x
x

Broj oboljelih od raka u svijetu raste alarmantnom brzinom, poručuje SZO

  Klara Čičić, dr. med.

  13.02.2014.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je izvješće „World cancer 2014“ kojime upozorava na alarmantni porast broja oboljelih od raka u svijetu te ističe glavne uzročnike i važnost mjera prevencije.

Broj oboljelih od raka u svijetu raste alarmantnom brzinom, poručuje SZO

Rak je vodeći uzrok smrti u cijelome svijetu 2012. godine. Više od 30% svih smrti uzrokovanih karcinomima mogu se spriječiti izbjegavanjem rizičnih čimbenika ili promjenom stila života.

  • Prestanak korištenja duhana i duhanskih proizvoda
  • Smanjenje tjelesne mase u pretilih
  • Smanjenje upotrebe alkohola
  • Povećanje tjelesne aktivnosti
  • Zdrava prehrana s puno voća i povrća
  • Zaštita od spolno prenosivih bolesti HPV infekcije i prijenosa HIV-a
  • Smanjenje onečišćenja zraka u gradovima

Uporaba duhana i duhanskih proizvoda ima najveći utjecaj na pojavu raka. Čak 22% svih smrti od raka i preko 70% karcinoma pluća uzrokovano je upravo cigaretama.

U Izvješću koje se objavljuje svakih 5 godina procjenjuje se da će stopa incidencije raka narasti s procijenjenih 14 milijuna u 2012. na 22 milijuna novih slučajeva raka godišnje u sljedećih 20 godina.  Preko 60% ukupno oboljelih od raka nalazi se u Africi, Aziji te Srednjoj i Južnoj Americi zbog nedostatnog ranog otkrivanja i liječenja. Vjerojatnosti izlječenja raste ako se rak otkrije u ranoj fazi. Prema podacima SZO rak pluća odnio je najviše smrti (1.59 milijuna smrtnih slučajeva), zatim rak jetre, želuca, kolona i dojke. Polovica svih karcinom može se spriječiti učinkovitijom primjenom dosadašnjeg znanja i spoznaja! Što se ekonomskog aspekta bolesti tiče, ukupni trošak na ove bolesti u svijetu dosegnuo je 1.16 trilijuna američkih dolara godišnje.

Stope incidencije raka u Hrvatskoj su, kao i u svijetu, su u porastu. Najčešće sijelo raka u muškaraca u Hrvatskoj su pluća, dok je kod žena na prvome mjestu dojka. Stopa incidencije raka za 2011. godinu iznosila je 477 na 100.000 stanovnika godišnje. I stope incidencije i stope smrtnosti više su u muškaraca nego u žena. Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, od kojeg umire svaki četvrti stanovnik.

Vlade svih zemalja moraju se truditi poticati mjere prevencije i ranog otkrića raka jer se njima može smanjiti i do 30% svih oboljenja od raka. Najvažnije mjere su smanjenje stope pušenja, uporaba cjepiva za sprečavanje infekcija koje mogu uzrokovati rak grlića maternice i jetre te smanjenje broja pretilih osoba. „Prikladnim zakonodavstvom može se potaknuti zdravije ponašanje nacije“, istaknuo je jedan od autora Izvješća.