x
x

Rani fetalni razvoj ima utjecaj na kardiovaskularno zdravlje

  David Čičić, dr. med.

  31.01.2014.

Istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal povezalo je smanjen fetalni rast u prvom trimestru tudnoće s lošijim profilom kardiovaskularnih rizičnih čimbenika u djece školske dobi, sugerirajući ključnu ulogu ranog fetalnog razvoja na kasnije kardiovaskularno zdravlje.

Rani fetalni razvoj ima utjecaj na kardiovaskularno zdravlje

Istraživanje je pokazalo da su djeca, čija je dužina tijekom prvog trimestra bila najmanja, u kasnijoj životnoj dobi imala veći postotak ukupnog masnog tkiva, veći omjer androidnog i ginoidnog masnog tkiva, veće vrijednosti dijastoličkog arterijskog tlaka i ukupnog kolesterola, u odnosu na onu djecu, čija je dužina u prvom trimestru bila najveća. Restrikcija rasta tijekom prvog trimestra također je bila povezana s većim rizikom za grupiranje kardiovaskularnih rizičnih čimbenika u djetinjstvu. Fetalni rast nije bio povezan s indeksom tjelesne mase u djetinjstvu, vrijednostima sistoličkog arterijskog tlaka te koncentracijom inzulina i triglicerida.

Autori napominju da niska porođajna težina i manja veličina ploda u ranoj trudnoći sami po sebi nisu uzrok kardiovaskularnih bolesti, nego simptomi čimbenika koji štetno utječu na fetalni razvoj.

Potrebna su dodatna istraživanja kojima bi se utvrdio biološki mehanizam i dugoročne posljedice ovih asocijacija. U budućnosti, provođenje strategije poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja moglo bi početi u ranoj trudnoći ili čak prije začeća.

U istraživanju je sudjelovalo 1184 djece, podijeljene u grupe prema fetalnoj dužini `tjeme-trtica` na kraju prvog trimestra. U dobi od 6 godina djeca su testirana na rizične čimbenike za razvoj kardiovaskularnih bolesti - indeks tjelesne mase, distribucija masnog tkiva, vrijednosti arterijskog tlaka, koncentracija kolesterola i inzulina u krvi.