x
x

40 godina neurološkog intenzivnog liječenja u Hrvatskoj

  15.01.2014.

U povodu 40. godišnjice početka rada prve neurološke jedinice za liječenje moždanog udara i akutnih neuroloških poremećaja u Zagrebu, Hrvatskoj i regiji, autor se prisjeća okolnosti koje su uvjetovale njihov početak.

40 godina neurološkog intenzivnog liječenja u Hrvatskoj

Proces je počeo prijedlogom za osnivanje 1968. g., rad je pokrenut u provizornim uvjetima 1971. g., što je omogućilo stjecanje iskustava i edukaciju sudionika, a uspješno je nastavljen u suvremenim novoadaptiranim prostorima 1974. g.

Odajući priznanje svima koji su pomogli i sudjelovali u tom procesu, autor iznosi da je zagrebački referat na Prvome svjetskom kongresu intenzivne skrbi u Londonu 1974. g. bio jedini iz područja neurološkog intenzivnog liječenja.

Temeljni principi liječenja danas su standard u svim neurološkim odjelima u svijetu, omogućujući povoljniji oporavak od ove bolesti visokog mortaliteta. Pozitivan razvoj ovog procesa doveo je u Hrvatskoj do stvaranja koncepta sveobuhvatne skrbi za prevenciju, rano liječenje i neurološku restauraciju bolesnika s moždanim udarom.

Boško Barac