x
x

Društvene norme utječu na prehrambene navike

  12.01.2014.

Britanski autori meta-analize 15 studija, omogućili su nam da proširimo vidike kada je riječ o utjecaju društva na način i vrstu namirnica koje konzumiramo. Studija objavljena u časopisu The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ukazuje na snažnu i značajnu povezanost između prehrane i društvenog identiteta.

Društvene norme utječu na prehrambene navike

Naime, analiza studija pokazala je da smo podložni utjecaju društva koji nas okružuje. Ukoliko osobe oko nas konzumiraju nisko ili visokokaloričnu hranu i mi ćemo biti skloniji takvom izboru namirnica. Ne samo da ćemo birati namirnice poput drugih nego ukoliko povećaju unos namirnica i mi ćemo ga povećati. Autori također tvrde, da ukoliko smo istaknuti član društva koji drži do „zdrave“ prehrane da će i naš izbor prehrane naginjati tom. Iznenađujuće je što većina ispitanika nije bila svjesna utjecaja okoline na njihov izbor. 

Rezultati ove meta-analize dovode do zaključka da adekvatnim prehrambenim smjernicama i javnozdravstvenom politikom možemo mijenjati navike većine, a time poboljšati ne samo njihove prehrambene nego i životne navike. 

www.vitamini.hr