x
x

Utjecaj vježbanja trudnica na abnormalni rast fetusa

  31.12.2013.

Blagotvoran utjecaj fizičke aktivnosti trudnica na rast fetusa može biti posljedica utjecaja aerobnog vježbanja na toleranciju glukoze. Treneri fitnesa i kineziolozi, kao i zdravstveni radnici, trebali bi se obrazovati o korisnosti redovitog vježbanja i sigurnim vježbama za trudnice, objavljeno je u CMJ-u.

Utjecaj vježbanja trudnica na abnormalni rast fetusa

Cilj Utvrditi utjecaj fizičke aktivnosti trudnice na abnormalni rast fetusa.

Postupci Skupina od 166 trudnica u razdoblju od 6.-8. gestacijskog tjedna vježbala je redovito tri puta tjedno submaksimalnim intenzitetom za vrijeme čitave trudnoće a kontrolna skupina od 168 trudnica dobivala je standardnu skrb. Glavni ishodi bili su makrosomija i intaruterina restrikcija rasta.

Rezultati Eksperimentalna skupina imala je nižu učestalost makrosomije kod novorođenčadi (6,0% vs 12,5%, P=0,048) i gestacijskog dijabetesa (1,8% vs 8,3%, P=0,008) nego kontrolna skupina, ali nije bilo značajnih razlika u intrauterinoj restrikciji rasta (7,2% vs 6,5%). Nije bilo značajnih razlika ni u ostalim perinatalnim ishodima.

Zaključak Blagotvoran utjecaj fizičke aktivnosti trudnica na rast fetusa može biti posljedica utjecaja aerobnog vježbanja na toleranciju glukoze. Treneri fitnesa i kineziolozi, kao i zdravstveni radnici, trebali bi se obrazovati o korisnosti redovitog vježbanja i sigurnim vježbama za trudnice.

Vlatka Tomić, Goran Sporiš, Jozo Tomić, Zoran Milanović, Djurdja Zigmundovac-Klaić, Saša Pantelić