x
x

Je li zdrava prehrana skupa?

  26.12.2013.

Vrlo česti argument koji danas čujemo povezan uz „zdravu“ prehranu jest kako je takav način prehrane skup. Nastojeći utvrditi da li je stvarno tako američki znanstvenici, primjenom sistemske meta-analize, su analizirali rezultate 27 studija, iz perioda od 2000. do 2011. godine. U obzir su uzete pojedinačne namirnice kao i „zdraviji“ i „nezdravi“ obrasci prehrane u 10 razvijenih zemalja.

Je li zdrava prehrana skupa?

Istraživanje je pokazalo kako je „zdravija“ prehrana odnosno prehrana bogatija povrćem, voćem, orašastim plodovima i ribom u prosjeku značajno skuplja od „nezdrave“ prehrane odlikovane visokim unosom mesa, mesnih prerađevina i rafiniranih žitarica. Nadalje, analizom podataka zaključeno je kako je „zdraviji“ način prehrane u prosjeku skuplji za 1,50$ (8,38kn) dnevno po osobi u odnosu na drugi obrazac prehrane. Ukoliko se troškovi razmatraju na godišnjoj razini riječ je o 3071,42 kn po osobi. 

No, koliko zapravo vrijedi naše zdravlje? Mnoštvo studija povezuje voće, povrće, orašaste plodove kao i ribu s brojnim pozitivnim učincima po zdravlje. Uzimajući to u obzir, znanstvenici su upozorili na važnost razvoja javnozdravstvenih politika koje bi omogućile dostupnost i nižu cijenu „zdravijih“ namirnica kao i edukaciju o važnosti pravilne prehrane. Razvojem takve javnozdravstvene politike osiguralo bi se ne samo poboljšanje prehrambenih navika populacije zahvaljujući nižim cijenama, nego i smanjenje kroničnih bolesti, koje dugoročno, čine znatne financijske izdatke samoj državi. 

www.vitamini.hr

VEZANI SADRŽAJ > <