x
x

Rizični čimbenici za teške akutne infekcije donjih dišnih putova kod djece

  24.12.2013.

U sustavnom pregledu i meta-analizi utvrđeni su sljedeći rizični čimbenici za teške akutne infekcije donjih dišnih putova kod djece: niska porođajna težina, izostanak razdoblja u kojem je dijete isključivog dojeno, izloženost onečišćenom zraku u zatvorenom prostoru, nepotpuna imunizacija, pothranjenost i zaraza HIV-om. Rezultati su objavljeni u CMJ-u.

Rizični čimbenici za teške akutne infekcije donjih dišnih putova kod djece

CiljIdentificirati rizične čimbenike za teške akutne infekcije donjih dišnih puteva kod djece mlađe od 5 godina, koje su vodeći uzrok mortaliteta kod djece.

PostupciSustavno smo pregledali objavljenu literaturu dostupnu u javnoj domeni. Procijenili smo kvalitetu svih istraživanja koja su bila u skladu s GRADE kriterijima i napravili meta-analizu kako bi izračunali omjere izgleda za sve rizične čimbenike identificirane u ovim istraživanjima.

RezultatiIdentificirali smo 36 istraživanja koja su se bavila s 19 rizičnih čimbenika za teške akutne infekcije donjih dišnih puteva. Od ovih rizičnih čimbenika, 7 je u svim istraživanjima bilo značajno povezano s teškim infekcijama, a omjeri izgleda dobiveni meta-analizom (s 95% rasponima pouzdanosti) bili su niska porođajna težina – 3,18 (1,02-9,90), izostanak razdoblja u kojem je dijete isključivog dojeno – 2,34 (1,42-3,88), više od 7 članova kućanstva – 1,96 (1,53-2,52), izloženost onečišćenom zraku u zatvorenom prostoru – 1,57 (1,06-2,31), nepotpuna imunizacija – 1,83 (1,32-2,52), pothranjenost – težina za dob manja od dvije standardne devijacije – 4,47 (2,10-9,49), i zaraza HIV-om – 4,15 (2,57-9,74).

Zaključak Ovo istraživanje rasvjetljava ulogu navedenih 7 rizičnih čimbenika u razvoju teške upale pluća kod djece mlađe od 5 godina. Osim toga, ono naglašava potrebu za daljnjim istraživanjem ostalih potencijalnih rizičnih čimbenika. S obzirom da se izlaganje ovim rizičnim čimbenicima može spriječiti, potrebno je poduzeti zdravstvene mjere za smanjenje njihove zastupljenosti, te tako ublažiti teret upale pluća kod djece.

Stewart Jackson, Kyle H. Mathews, Dražen Pulanić, Rachel Falconer, Igor Rudan, Harry Campbell, Harish Nair