x
x

Terapija boli usredotočena na pacijenta – znanost i umjetnost

  21.12.2013.

Danas svjedočimo nezapaženom razvoju medicinske znanosti koji obećava revolucionizaciju zdravstvene skrbi i poboljšanje zdravstvenih ishoda pacijenata. Međutim, srž medicinske profesije i dalje ostaje odnos između liječnika i pacijenta, a komunikacija ostaje najčešće korištena vještina u medicinskoj praksi.

Terapija boli usredotočena na pacijenta – znanost i umjetnost

Kad govorimo o različitim oblicima komunikacije u medicini, ne smijemo zaboraviti važnost komunikacije kroz umjetnost. Iako jednostavan, umjetnost je najučinkovitiji način da se pristupi pacijentu i da se proizvede učinak koji ne može proizvesti ni jedan drugi način komunikacije.

Terapija boli usredotočena na pacijenta uzima u obzir psihološke, fizičke, socijalne, i duhovne aspekte zdravlja i bolesti.

Umjetnost bi trebalo koristiti kao terapeutsku tehniku za ljude koji pate od boli i kao način za podizanje javne svijesti o ovome problemu.

Također, ona se može koristiti za obrazovanje medicinskih stručnjaka i zaposlenika vladinih institucija koji se bave odlučivanjem o važnosti prepoznavanja i liječenja boli.

Marijana Braš, Veljko Đorđević, Mladen Janjanin