x
x

Financijski zdravstveni pokazatelji prema Sustavu zdravstvenih računa

  20.12.2013.

Od 2012. godine Odjel za zdravstvenu ekonomiku Službe za javno zdravstvo HZJZ-a provodi istraživanje financijskih zdravstvenih pokazatelja prema metodologiji Sustava zdravstvenih računa u RH. Dosad su objavljeni preliminarni podaci za 2011. godinu, a u tijeku je prikupljanje podataka za 2012. godinu.

Financijski zdravstveni pokazatelji prema Sustavu zdravstvenih računa

Podaci iskazani putem metodologije Sustava zdravstvenih računa pružaju transparentan uvid u strukturu zdravstvene potrošnje te se mogu primijeniti za evaluaciju i planiranje u zdravstvu, posebno uzevši u obzir da su međunarodno usporedivi, a kompatibilni su i sa statističkim pokazateljima iz drugih područja, primjerice ekonomije.

Velik broj zemalja u Europi i svijetu započeo je praćenje pokazatelja prema metodologiji Sustava zdravstvenih računa te dostavlja te podatke međunarodnim organizacijama koje ih objavljuju i na taj način olakšavaju usporedbu strukture zdravstvene potrošnje u različitim zemljama.

Prikupljanje podataka za niz godina ujedno omogućuje praćenje promjena i trendova u izdacima za zdravstvo. Na temelju tih podataka može se ocijeniti postojeće stanje, kao i planirati promjene s ciljem unaprjeđenja zdravstvenog sustava.

Ana Ivičević Uhernik

Hrvatski zavod za javno zdravstvo