x
x

U Hrvatsku stigla gripa

  19.12.2013.

Dana 11. prosinca 2013. godine laboratorijski je potvrđen prvi slučaj gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni. U Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo utvrđen je virus influence tipa B u uzorku pacijenta sa simptomima gripe koji se javio u Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

U Hrvatsku stigla gripa
Podsjećamo da je cijepljenje preporučeno za: sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju, sve osobe koje imaju kronične bolesti, neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti ili zbog terapije, bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe te za zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima.

Prema zadnjem izvješću Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), u Europi je razina aktivnosti virusa gripe za sada niska, bilježe se sporadični slučajevi oboljenja. U Europi cirkuliraju virusi gripe A i B.
Cjepivo protiv gripe koje je osigurano besplatno za određene kategorije stanovništva RH sadrži oba podtipa virusa gripe A koji cirkuliraju, kao i virus gripe B.

Cijepljenje protiv gripe ove je godine u Hrvatskoj započelo 18. studenog i građani se i nadalje mogu cijepiti. Cijepiti se možete u ordinacijama izabranog liječnika obiteljske medicine, u županijskim zavodima za javno zdravstvo te u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Podsjećamo da je cijepljenje preporučeno za: sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju, sve osobe koje imaju kronične bolesti (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, šećernu bolest), neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe te za zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima.

Dodatne informacije o cijepljenju protiv sezonske gripe možete pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za epidemiologiju