x
x

Dijeta i gubitak mišićne mase

  14.12.2013.

U posljednjih godina učestalo se govori o brojnim dijetama koje osiguravaju gubitak tjelesne mase u što kraćem roku zbog čega su primamljivije osobama koje se za njih odlučuju. No, da li ste ikada razmislili prije primjene pojedine dijete kako one zapravo djeluju na organizam i što zapravo gubimo? Vodu, masno tkivo ili mišićnu masu?

Dijeta i gubitak mišićne mase

Nova kontrolna studija, objavljena u časopisu The FASEB Journal, fokusirala se na potencijalne pozitivne učinke visokoproteinskih dijeta s ciljem spriječavanja gubitka mišićne mase, poznate kao negativna posljedica restriktivnih dijeta. Tijekom perioda od 31 dan ispitanici su podvrgnuti trima dijetama s različitim sadržajem proteina.

Studija je rađena na način da su ispitanici bili na restriktivnoj dijeti visokog proteinskog sadržaja koja je omogućavala gubitak od 1 kilograma tjedno u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću.

Rezultati studije pokazali su da primjenom restriktivne dijete koja sadrži jedan visokoproteinski obrok dnevno možemo ciljano gubiti na određenom tipu mase. 

Naime, zahvaljujući specifičnim reakcijama (ubikvitinski sustav) u organizmu, putem visokoproteinske dijete omogućava se gubitak masnog tkiva minimizirajući gubitak mišićne mase u tijelu. Na taj način ciljano gubimo masno tkivo, čiji je visok udio u tijelu rizični čimbenik za razvoj kroničnih bolesti, posebice ukoliko se masno tkivo nakuplja pretežito na području trbuha. 

www.vitamini.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexMaxfluIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: