x
x

Dodatna korist cjepiva protiv rotavirusa

  David Čičić, dr. med.

  08.12.2013.

Novo istraživanje pokazalo je dodatni korisni učinak cijepljenja djece protiv rotavirusa, čestog uzročnika proljeva i povraćanja. Osim što pruža zaštitu od intestinalne bolesti uzrokovane rotavirusom, imunizacija može smanjiti rizik od pridruženih konvulzija.

Dodatna korist cjepiva protiv rotavirusa

Prema istraživanju, djeca koja su prošla potpuni program cijepljenja, za razliku od necijepljene djece, imala su 18% - 21% manji rizik od konvulzija povezanih s rotavirusom unutar godine dana od cijepljenja.

Autori studije retrogradno su analizirali kohortu od 250.601 dojenčadi rođene između 28. veljače 2006. kada je cjepivo odobreno u SAD-u i studenog 2009. godine. Cijepljeno je bilo 186.502 (74.4%) djece, a necijepljeno 64.099 (25.6%). Istražen je odnos između cijepnog statusa te broja hospitalizacija i posjeta hitnoj službi zbog konvulzija unutar godine dana od cijepljenja.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Clinical Infectious Diseases.

Rotavirus je najčešći uzročnik teškog proljeva u dojenčadi i male djece. Skoro svako dijete je barem jednom bilo zaraženo do 5. godine života. Godišnje od rotavirusnog gastroenteritisa u svijetu umre 453.000 djece. U Republici Hrvatskoj odobrena su dva oralna cjepiva koja sadrže živi atenuirani soj virusa.