x
x

Biljeg solidnih tumora središnjeg živčanog sustava u djece

  22.11.2013.

Aktivnost pseudokolinesteraze u cerebrospinalnoj tekućini kao biljeg solidnih tumora središnjeg živčanog sustava u djece

Biljeg solidnih tumora središnjeg živčanog sustava u djece

Cilj Odrediti aktivnost pseudokolinesteraze (PChE) u cerebrospinalnoj (CS) tekućini i serumu djece sa solidnim tumorom središnjeg živčanog sustava i odrediti može li ona biti valjani biljeg za solidne tumore središnjeg živčanog sustava kod djece.

Postupci Eksperimentalna i kontrolna skupina uključile su svaka po 30 djece. Djeca u eksperimentalnoj skupini imala su solidni tumor središnjeg živčanog sustava, dok kontrolni ispitanici nisu nikada imali nijednu vrstu tumora. Prikupili smo uzorke CS tekućine i seruma i odredili aktivnost PChE uz pomoć Ellmanovog spektrofotometrijskog postupka. Aktivnost PChE u CS tekućini prikazana je kao omjer CS tekućina/serum izražen u postotcima. Koristili smo ROC krivulju kako bi utvrdili može li se PChE aktivnost koristiti kao biljeg za identifikaciju djece sa solidnim tumorima središnjeg živčanog sustava.

RezultatiDjeca sa solidnim tumorima središnjeg živčanog sustava imala su značajno veću PChE aktivnost u CS tekućini i serumu, kao i omjer PChE CS tekućina/serum (P=0,001). Omjer PChE CS tekućina/serum u eksperimentalnoj skupini bio je 2,38% (interkvartilni raspon 1,14-3,97) i 1,09% (0,95-1,45) u kontrolnoj skupini. Analizom omjera PChE CS tekućina/serum uz pomoć ROC krivulje dobivena je vrijednost područja ispod krivulje (eng, AUC) od 0,76 (95% raspon pouzdanosti 0,63-0,88) i granična vrijednost od 1,09. Dvadeset i pet od 29 pacijenata s povišenim omjerom PChE CS tekućina/serum imalo je tumor, što odgovara osjetljivosti od 83% i specifičnosti od 53%.

Zaključak Omjer PChE CS tekućina/serum može se koristiti kao test ili biljeg s dobrom osjetljivošću za solidne tumore središnjeg živčanog sustava kod djece.

Lili Mikecin, Miljenko Križmarić, Jasminka Stepan Giljević, Miroslav Gjurašin, Josipa Kern, Jasna Leniček Krleža, Ljiljana Popović