x
x

Intravenska primjena paracetamola u otklanjanju boli nakon tonzilektomije

  Maja Grgec, dr. med.

  14.11.2013.

Intravenska primjena paracetamola u kombinaciji s opioidnim analgeticima je bolja i jeftinija od samostalne uporabe opioida.

Intravenska primjena paracetamola u otklanjanju boli nakon tonzilektomije

Na godišnjem kongresu Američkog Društva Anesteziologa prikazani su rezultati studije koji daju prednost primjeni kombinacije paracetamola i opioidnih anagetika u postoperacijskom periodu u djece nakon tonzilektomije. U studiji je sudjelovalo 139 djece mlađe od 17 godina podvrgnutih tonzilektomiji ili adenotonzilektomiji u .općoj anesteziji. 73 pacijenata je nakon tonzilektomije primilo paracetamol u kombinaciji s opioidom, a 66 samo opioidni analgetik. Kombinacija paracetamola i opioida pokazala je financijsku uštedu od 3.3% ali također i smanjila potrebnu količinu opiodnih analgetika u djece.

Mnoga djeca koja imaju indikaciju za tonzilektomiju pate i od poremećaja disanja u spavanju te su vrlo osjetljiva na primjenu opiodnih analgetika. Vrlo je bitno u što većoj mjeri smanjiti potrebu za njima, ističu autori studije.

Ranije, tokom ove godine Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenje o primjeni opiodnog analgetika kodeina u djece koja se podvrgavaju tonzilektomiji zbog zabilježenih smrtnih slučajeva. Zabilježeni slučajevi bili su vezani uz genetsku predispoziciju neke djece da brže metaboliziraju kodein zbog čega je došlo do nakupljanja toksične razine kodeina u tijelu.

American Society of Anesthesiologists (ASA) 2013 Annual Meeting: Abstract 1240. Presented October 12, 2013.