x
x

Kolumna: Lijekovi

  Mima Georgijeva, dr. med. specijalist kardiolog

  11.11.2013.

Farmaceutska industrija je kao i svaka druga. Osim što nju strože kontroliraju. Zahvalna sam farmaceutskoj industriji što imam na raspolaganju lijek kojim mogu trenutno olakšati bol i spriječiti pogoršanje stanja bolesti.

Kolumna: Lijekovi

Kad sam već „udarila“ po multivitaminima i ostalim dodatcima, hajdemo malo o lijekovima i farmaceutskoj industriji.

Kažu, nakon proizvodnje i prodaje oružja, druga najveća industrija na svijetu.

Mislim, po novinama i Internetu možete pročitati sve i svašta o 'njima'.

Kljukaju nas lijekovima i to skupo naplaćuju, izrađuju gomile smeća i bespotrebnih pilula, izmišljaju lažne studije, uklanjaju ljute protivnike i potplaćuju liječnike da daju te grozne lijekove jadnim pacijentima. Ma što liječnike?! Kongresmene i senatore, predsjednike i kraljeve. TU je prava svjetska zavjera.

Mislim, ma dajte!

Svaki dan mi desetine pacijenata ulaze u ordinaciju i po protokolu te ljude trebam posjesti, upitati što ih već treba upitati, dijagnozu postaviti i mjere poduzeti.

Po protokolu, većinu simptoma koje dijagnosticiram kao određenu bolest mogu suzbiti ili kontrolirati lijekovima koji su mi na raspolaganju i koje mi zakonodavac, nadležni organi i pravila struke ne samo preporučuju nego i zahtijevaju od mene.

Činjenica da se većina pacijenata lošim životnim navikama dovede u stanje koje zahtjeva lijekove je očigledna, no ja tu ne mogu ništa osim svojim pacijentima, ako oni žele poslušati, dati nekoliko savjeta o promjeni životnih navika. Znate koliko ih želi slušati moje „pametne“ savjete?

Pa ne bi vjerovali, skoro svakodnevno mi dođe neki dugogodišnji pacijent hvaleći se kako je „skinuo“ deset, petnaest kilograma, jede skoro zdravu hranu, tlak mu se normalizirao, koljena ga ne bole, glavobolje nema, uzima manje lijekova. Znači, djeluje! Ponekad.

U svim ostalim slučajevima, zahvalna sam farmaceutskoj industriji što imam na raspolaganju lijek kojim mogu trenutno olakšati bol i spriječiti pogoršanje stanja bolesti.

Farmaceutska industrija je kao i svaka druga. Osim što nju strože kontroliraju.

Kako to da se svakodnevno, bez protivljenja ili konstruiranja teorija zavjere, reklamiraju goleme količine alkohola, šećera, soli, konzervansa, kemijski prerađene hrane i svega onoga što kumulativno trpamo u sebe svaki dan, tjedan, mjesec i godinu? Stotine reklama gledamo svaki dan, većina, ma 95 %, reklamira nešto što je garantirano loše za naše zdravlje! I?

Bunimo li se i osuđujemo li proizvođače i proizvode?

I nije da ne znamo kako nam to škodi.

Onda organizam „rikne“, zataji. Pa dođu k meni, pa im dam dijagnozu i što ću? Lijek koji će im pomoći više nego štetiti. Drugo ne mogu.

Pacijenti Bogu zahvaljuju na instituciji E-recepta jer već znaju: kad mi pretili tip koji smrdi na cigarete prođe kroz vrata, samo ga mrko pogledam preko naočala i dosta mu je svega. Daj mi samo moje tablete da te ne vidim i ne čujem. Prodike dobijem svaku nedjelju na ručku kod mame, hvala lijepo.

Je li farmaceutska industrija kriva ili ne za nešto, o tome odlučuju nadležni organi i institucije. Jesam li sponzorirana od strane farmaceutske industrije? Svakako: barem dva puta godišnje plate mi odlazak na neki stručni kongres koji si ja sa svojom plaćom nikako ne mogu priuštiti. S druge strane, ako NE odem na točno utvrđeni minimalni broj kongresa i stručnih usavršavanja izgubit ću liječničku licencu.

Što bih TOČNO trebala učiniti da me ne prozivaju kako sam korumpirana od strane farmaceutske industrije?

Ali budite sigurni: nikakav kongres, ma gdje on bio, neće me spriječiti da svojem pacijentu dam najbolju moguću terapiju bez obzira na proizvođača i svaka druga tvrdnja je bezobrazna, neutemeljena i protuzakonita i ovime pozivam novinare i „novinare“ koji misle da imaju prava pljuvati po svim liječnicima kojekakvim insinuacijama bez ikakve podloge i bez dokaza, da se malo priberu. Mi, liječnici stvarno nismo krivi ni za globalnu, a ni za lokalnu krizu.

Pozabavite se pravim lopovima i njihovim makinacijama.

Dobro, sad sam se uzrujala. Do sljedećeg puta.