x
x

Magnezij – više od običnog kationa

  11.11.2013.

Magnezij je kation koji je vrlo bitan, nezamjenjiv, za brojne aspekte biologije stanice. Ta se tvrdnja najbolje zrcali u činjenici da je nezamjenjivi kofaktor za više od 300 enzimskih reakcija, uključujući najveći broj onih koje upotrebljavaju ATP kao izvor energije. Samo oko 1% ukupnog magnezija u organizmu čovjeka nalazi se u plazmi. Normalne koncentracije kreću se od 0.75 do 1.00 mmol/L.

Magnezij – više od običnog kationa
Kliničke studije pokazuju da su bolesti poput metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2, nekih aritmija te hipertenzije, u pogledu pojavnosti i težine obolijevanja, u obrnutoj korelaciji s magnezijskim statusom organizma.

Smanjena, odnosno povećana, koncentracija magnezija u plazmi naziva se hipomagnezijemija, odnosno hipermagnezijemija. Hipomagnezijemija može biti za život opasno stanje koje treba brzo sanirati povećanim (i.v.) unosom magnezija. Danas je poznato da, uz kliničku hipomagnezijemiju, vrlo često postoji i „nevidljiv“ deficit magnezija u tkivima.

Najčešće se javlja kao posljedica moderne prehrane, koja često ne zadovoljava dnevne preporučene doze (> 300mg dnevno). Kliničke studije pokazuju da su bolesti poput metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2, nekih aritmija te hipertenzije, u pogledu pojavnosti i težine obolijevanja, u obrnutoj korelaciji s magnezijskim statusom organizma. Stoga je dodavanje magnezija prehrani jedna od mogućnosti pozitivnog utjecaja na spomenute bolesti.

Od budućih kliničkih studija očekuje se jasna procjena opravdanosti magnezija kao dodatka prehrani i u nekim drugim bolestima i sindromima (migrena, fibromijalgija, bolest koronarnih arterija, kronični sindrom umora).

Ivana Čepelak, Slavica Dodig, Ognjen Čulić