x
x

Adekvatan unos vlakana sačuvat će zdravlje

  01.11.2013.

Studija temeljena na podacima ankete The National Health and Nutrition Examination Survey uključivala je 23,168 muškaraca i žena starijih od 20 godina te je ispitivala utjecaj prehrane bogate vlaknima na povećanje kardiometaboličkog rizika.

Adekvatan unos vlakana sačuvat će zdravlje

Kardiometabolički rizk predstavljaju združeni čimbenici koji povećavaju rizik od kardovaskularnih bolesti, dijabetesa te drugih kroničnih bolesti. Nadalje, u obzir je uzet spol, dob, rasa i socioekonomski status ispitanika. 

Rezultati studije su pokazali da prosječan unos vlakana iznosi 16,2 g dnevno (preporučen unos za odrasle žene iznosi 25g dok za muškarce 38g). Autori studije istaknuli su kako u onih ispitanika koji su imali najniži unos vlakana je kardiometabolički rizik bio najviši. S obzirom na rasu i socioekonomski status uočen je različiti unos vlakana, no, isti zaključak je bio primjenjiv u svim skupinama. Nadalje, naglašeno je kako svi muškarci i žene moraju povećati unos vlakana bez obzira na dob te je potrebno razviti nove smjernice koje će pridonijeti očuvanju zdravlja. 

Kako bismo povećali unos vlakana u našoj prehrani preporuča se povećanje unosa voća i povrća, mahunarki , žitarica s povećanim udjelom vlakana te zamjena bijelog s neprosijanim brašnom. 

Studija je objavljena u časopisu The American Journal of Medicine. 

www.vitamini.hr