x
x

Kolumna: Farmaceutski bauk

  Mima Georgijeva, dr. med. specijalist kardiolog

  30.10.2013.

Kako to da se svakodnevno, bez protivljenja ili konstruiranja teorija zavjere, reklamiraju goleme količine alkohola, šećera, soli, konzervansa, kemijski prerađene hrane... Farmaceutska industrija je kao i svaka druga. Osim što nju strože kontroliraju.

Kolumna: Farmaceutski bauk

Prije nego raspravimo o smislu života, hajdemo malo o farmaceutskoj industriji – sunce joj žarko.

Kažu, nakon proizvodnje i prodaje oružja, druga najveća industrija na svijetu. Te: oni upravljaju svime, FDA i EMA su samo njihove „produžene ruke“, kljukaju nas lijekovima i to skupo naplaćuju, proizvode gomile smeća i bespotrebnih pilula, izmišljaju lažne studije, uklanjaju ljute protivnike i potplaćuju liječnike da daju te grozne lijekove jadnim pacijentima. Ma što liječnike?! Kongresmene i senatore, predsjednike i kraljeve. TU je prava svjetska zavjera!

Hmmm, mislim, ma dajte!

Ja stvarno nisam vidjela niti jednog djelatnika Plive kako „podčkaljuje“ joggere na savskom nasipu. Niti ikoga iz neke druge farmaceutske kuće kako na tržnici tuče po prstima svakoga tko pokuša kupiti kelj i mahune. Ne rade niti kampanju protiv vode. Ni protiv zraka, svakodnevne tjelovježbe, zdrave ishrane, života bez stresa.

Farmaceutska industrija je kao i svaka druga. Osim što nju strože kontroliraju.

Kako to da se svakodnevno, bez protivljenja ili konstruiranja teorija zavjere, reklamiraju goleme količine alkohola, šećera, soli, konzervansa, kemijski prerađene hrane i svega onoga što kumulativno trpamo u sebe svaki dan, tjedanima, mjesecima i godinama. Na stotine reklama gledamo svaki dan, većina, ma 95%, reklamira nešto što je garantirano loše za naše zdravlje! I?

Bunimo li se i osuđujemo li proizvođače i proizvode?

I nije da ne znamo kako nam to škodi.

Onda organizam „rikne“, zataji. Pa dođu k meni da im pomognem, pa im dam dijagnozu i što još? Lijek koji će im pomoći više nego štetiti. Drugo teško da mogu.

Pacijenti Bogu zahvaljuju na instituciji E-recepata jer znaju: kad mi debeli tip koji smrdi na cigarete prođe kroz vrata, samo ga mrko pogledam preko naočala i već mu je svega dosta. Uzvrati mi pogled i kao da kaže „daj mi samo moje tablete da te ne vidim i ne čujem. Prodike dobijem svaku nedjelju na ručku kod mame, hvala lijepo“.

No da: farmaceutska industrija je kriva što „žderemo“ ćevape s bijelim kruhom, zalijevamo „pivčugom“ i „maznemo“ sedam kremšnita za desert!

Farmaceutska industrija, bez svake sumnje, djeluje u okvirima zakona.

Možda bi trebali protresti zakonodavca neka donese malo drugačije zakone?

No, to je isti onaj zakonodavac koji je stavio 10% PDV-a na šećer!

I taj zakonodavac bi interes konditorske industrije trebao staviti iza interesa nacionalnog zdravlja (povećanja debljine i dijabetesa)!?

No, odosmo u znanstvenu fantastiku.

Ne možemo ljudima zabraniti da žive nezdravo. Ne možemo im osporiti njihovo pravo na liječenje. Ne možemo im osporiti ni pravo da izaberu pilule umjesto kupusa i integralnog kruha.

Farmaceutska industrija prilagođena je takvom, prosječnom građaninu (bolesniku) i svoj posao radi izvrsno, hvala Bogu, jer da je nema, ja stvarno ne bih znala kako pomoći velikoj većini svojih pacijenata.

Pa, do nekih drugih, prosvijećenih vremena, zdrave hrane, čiste vode i uravnoteženog života ...

Dva puta dnevno, 50 miligrama ...