x
x

Fentanil učinkovito ublažava umjerenu i intenzivnu bol kod karcinonoma

  22.10.2013.

Fentanil kao naljepak za kožu učinkovito ublažava umjerenu i intenzivnu bol koja se javlja kod karcinoma objavljeno je u Cochraneovom sustavnom pregledu.

Fentanil učinkovito ublažava umjerenu i intenzivnu bol kod karcinonoma
Uporaba naljepka ima i dodatne prednosti jer može trajati nekoliko dana prije nego se treba promijeniti, a pacijent ne treba uzimati lijekove nekoliko puta dnevno.

Jedna od dvije ili tri osobe koje obole od karcinoma trpi bolove koji mogu biti umjereni ili vrlo intenzivni. Bol se često pogoršava kako karcinom napreduje. Morfij uzet na usta koristi se za kontrolu karcinomske boli od 1950-tih godina. Otada je razvijen niz drugih lijekova koji imaju djelovanje slično morfiju, a fentanil je jedan od njih.

Fentanil je osobito koristan zbog toga što se može unijeti u tijelo putem naljepaka koji se stavljaju na suhu kožu. Bilo koji lijek koji može postići stalnu razinu u krvi i u mozgu teoretski bi mogao omogućiti bolju kontrolu karcinomske boli. Uporaba naljepka ima i dodatne prednosti jer može trajati nekoliko dana prije nego se treba promijeniti, a pacijent ne treba uzimati lijekove nekoliko puta dnevno.

Cochrane sustavni pregled pronašao je 9 kliničkih istraživanja s ukupno 1244 pacijenata. Istraživanja su uglavnom bila malena (malen broj ispitanika), bila su različito ustrojena i uspoređivala su fentanil s brojnim drugim lijekovima. Većina ispitanika u pronađenim istraživanjima patila je od umjerene do intenzivne boli prije korištenja naljepka fentanila, a nakon početka korištenja tog lijeka bol se nije pogoršala ili je ublažena. Svega 3 od 10 pacijenata koji su koristili naljepak fentanila dobilo je zatvor, u usporedbi s 5 od 10 pacijenata koji su koristili morfij uzet na usta. Informacije o nuspojavama kao što su mučnina, bol u trbuhu, krvarenje iz probavnog sustava i zbunjenost nije bilo moguće analizirati. Takve nuspojave mogle bi biti posljedica i osnovne bolesti.

Učinak naljepka može se nastaviti i nakon što se skine, zbog količine lijeka koji se upio u kožu. Iskorišteni naljepci trebaju se uništiti na prikladan način.

Autori naglašavaju da bi bilo bolje kad bi studije bile sličnije po ustroju i načinu opisivanja rezultata. Primjerice, bilo bi vrlo korisno u istraživanjima ispitati da li se nakon uporabe lijeka bol smanjila na podnošljivu razinu, odnosno bol vrlo niskog intenziteta koja ne smeta toliko oboljelima od karcinoma.