x
x

Je li primjena hipotermije u meningitisu opravdana?

  21.10.2013.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA primjena umjerene hipotermije u liječenju bakterijskog meningitisa ne samo da ne poboljšava ishode liječenje već može biti i štetna.

Je li primjena hipotermije u meningitisu opravdana?
Primjena hipotermije u liječenju bakterijskog meningitisa ne poboljšava ishode liječenja, a istraživači upozoravaju da može biti čak i štetna.

Neurološka oštećenja i smrtni ishod česti su u pacijenata s bakterijskim meningitisom te alarmantan znak kako treba unaprijediti terapiju. Dosadašnja klinička ispitivanja pokazala su dobrobiti primjene hipotermije u pacijenata s traumom glave gdje se hipotermijom smanjuje intrakranijalni tlak. To je dovelo do zaključka kako bi ona mogla biti korisna i u liječenju bakterijskog meningitisa. No je li uistinu tako?

U nedavno provedenoj francuskoj studiji istraživači su usporedili rezultate liječenja meningitisa sa i bez primjene hipotermije (kontrolna grupa). U istraživanju je sudjelovalo 98 odraslih pacijenata s dokazanim bakterijskim meningitisom i Glasgowska skala ishoda (engl. Glasgow Coma Scale) s rezultatom 8 ili manjim. U obje grupe su primjenjivani antibiotici i kortikosteroidi prema odgovarajućim terapijskim smjernicama.

Konačni rezultati su pokazali da je grupa nad kojom je primjenjivana hipotermija imala lošiji ishod. 86% pacijenata iz prve grupe nad kojom je primjenjena hipotermija je imalo značajno pogoršanje (Glasgow coma score < 5) a 51% pacijenata je umrlo. U kontrolnoj grupi postoci su značajno niži: 74% pacijenata je imalo pogoršanje, a 31% smrtni ishod. Najvažniji faktor koji je pridonio smrtnosti je bio septički šok koji je bio oko 1.5 puta češći u grupi pacijenata s primijenjenom hipotermijom.

U zaključku autori studije ističu kako primjena hipotermije u liječenju bakterijskog meningitisa ne poboljšava ishode liječenja. Također, upozoravaju da može biti čak i štetna.