x
x

Europski parlament ne priznaje e-cigarete kao lijek

  Klara Čičić, dr. med.

  15.10.2013.

Europski parlament odbio je prijedlog povjerenika za zdravstvo kojim bi se elektronske cigarete svrstale među lijekove kako bi se time ograničila njihova dostupnost. Protivnici takvoga prijedloga kazali su da bi se tim zakonom povećala cijena i smanjila dostupnost elektronskih cigareta koje su, kako kažu, uspješno sredstvo kao alternativa pušenju, a ne lijek.

Europski parlament ne priznaje e-cigarete kao lijek
Svjetska zdravstvena organizacija naglašava kako neškodljivost e-cigareta nije znanstveno dokazana, kao ni njihova pomoć pri odvikavanju od pušenja.

Elektronske cigarete proizvodi su čija je funkcija dostaviti isparak mješavine nikotina, propilen glikola i drugih kemijskih spojeva u pluća korisnika. Najčešće sadrži 6-24 mg nikotina. Nikotin izaziva ovisnost te je u pretjeranim količinama letalan (0,5-1 mg/kg TT). Postoje e-cigarete bez nikotina i one u kojima je propilen glikol zamijenjen glicerolom.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava kako neškodljivost e-cigareta nije znanstveno dokazana, kao ni njihova pomoć pri odvikavanju od pušenja. Vlada mišljenje kako su e-cigarete sigurnije od običnih, no kemikalije koje se koriste u njima nisu u potpunosti otkrivene te nema podataka o njihovoj emisiji. Propilen glikol poznat je kao dišni iritans, a nikotin u e-cigaretama može predstavljati rizik od otrovanja. Naime, ako dijete od 30 kg tjelesne težine proguta sadržaj spremnika s nikotinom (24mg), može doći do fatalnog akutnog otrovanja nikotinom te se oni moraju držati podalje od djece. Ispitivanja pokazuju da se količina nikotina i drugih kemikalija uvelike razlikuje od proizvoda do proizvoda te kako korisnik nema uvid u pravi sastav e-cigarete.

U Europskom je parlamentu s time u vezi zaključeno da su u marketingu i oglašavanju e-cigareta potrebne veće restrikcije i bolji sigurnosni standardi.

Što se tiče uobičajenih cigareta, članovi Europskog parlamenta složili su se kako, u usporedbi s dosadašnjih 30% prednje i 40% stražnje strane kutije, ubuduće najmanje 65% svake strane kutije cigareta mora prekrivati jasno zdravstveno upozorenje. Upozorenje će po novome biti na vrhu, a ime marke cigareta na dnu pakiranja. Zabranit će se aromatiziranje cigareta vanilijom, mentolom i sličnim tvarima budući da to čini cigarete privlačnijima mladima. Proizvodnja pakiranja od 10 cigareta koje je također popularno među mladima, zabranit će se.

Izvještaj je to s prvoga čitanja prijedloga direktiva o duhanu i duhanskim proizvodima dana 8. listopada 2013. koje bi moglo postati zakonom 2014. godine u svakoj od 28 članica Europske Unije.