x
x

Ehinaceja za sprječavanje i liječenje prehlade

  13.10.2013.

Pripravci koji se temelje na biljki ehinaceji naveliko se koriste za prehladu u nekim europskim zemljama i u Sjevernoj Americi. Veliki broj pripravaka na bazi ehinaceje dostupan je na tržištu, ali ti pripravci se znatno razlikuju po tipu (vrsti), dijelovima biljke (stabljika, korijen ili oboje) i metodama proizvodnje (sušenje, alkoholna ekstrakcija ili prešanje soka iz svježih biljaka), a ponekad su pripravcima dodane i druge biljke.

Ehinaceja za sprječavanje i liječenje prehlade
Za većinu istraženih pripravaka ehinaceje nema dokaza koji se temelje na rigoroznim kontroliranim kliničkim ispitivanjima o učinkovitosti za liječenje prehlade, a ni za jedan pripravak nema dokaza da je učinkovit za prevenciju prehlade.

Cochrane sustavni pregled analizirao je 16 kontroliranih kliničkih studija o učinkovitosti nekoliko različitih pripravaka ehinaceje za sprječavanje i liječenje prehlade. 

Dvije su studije istražile da li uzimanje pripravaka ehinaceje tijekom 8-12 tjedana sprječava prehladu, ali nisu utvrdili jasan učinak. Većina studija istraživala je da li uzimanje pripravaka ehinaceje nakon početka prehlade skraćuje trajanje bolesti ili ublažava simptome, u usporedbi s placebom. Temeljem rezultata, neki bi pripravci biljke Echinacea purpura mogli biti učinkoviti. Za druge pripravke nije pronađen nikakav dokaz o blagotvornom učinku ehinaceje za vrijeme prehlade.

Nuspojave su bile rijetke – u jednom istraživanju zabilježena je pojava osipa u djece nakon uzimanja pripravaka ehinaceje.

Zaključno, za većinu istraženih pripravaka ehinaceje nema dokaza koji se temelje na rigoroznim kontroliranim kliničkim ispitivanjima o učinkovitosti za liječenje prehlade, a ni za jedan pripravak nema dokaza da je učinkovit za prevenciju prehlade.