x
x

Hodanje smanjuje rizik od raka dojke

  05.10.2013.

Žene u menopauzi koje hodaju jedan sat dnevno svaki dan mogu znatno smanjiti rizik od karcinoma dojke, pokazala je nova studija koju prenosi BBC.

Hodanje smanjuje rizik od raka dojke

Studija koja je pratila 73.000 žena u dobi od 50 do 74 godine kroz 17 godina, pokazala je da jednosatna šetnja sedam dana u tjednu smanjuje rizik od te bolesti.

Američko društvo za borbu protiv raka kazalo je da je to prvi puta da je smanjivanje rizika izravno povezano s hodanjem.

Žene izabrane za istraživanje popunjavale su upitnik o svojim dnevnim aktivnostima, poput hodanja, plivanja ili aerobika te o tome koliko vremena provedu sjedeći i čitajući ili gledajući televiziju. Njih gotovo polovica kazalo je da je hodanje njihova jedina rekreativna aktivnost.

One koje su hodale najmanje sedam sati tjedno imale su 14 posto manji rizik od raka dojke od onih koje su hodale tri puta ili manje, pokazala je studija.

Doktor Alpa Patel, koji ju je vodio kazao je: "Drago nam je da smo otkrili da je samo hodanje jedan sat dnevno, i bez neke druge aktivnosti, povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena". "Snažnije i dulje aktivnosti smanjuju rizik još i više".

Delyth Moran, izvršna direktorica Kampanje za borbu protiv raka dojke kazala je da ova studija "pruža daljnje dokaze da izbor našeg životnog stila može odigrati važnu ulogu" te da "i male promjene unesene u normalan svakodnevni život mogu učiniti pomak".

"Izazov je sada kako pretvoriti ta saznanja u akcije i identificirati druge održive promjene u načinu života koje bi nam pomogle da spriječimo rak dojke".

Nedavno istraživanje humanitarne organizacije Ramblers pokazalo je da četvrtina odraslih hoda samo sat vremena tjedno, a da je aktivan životni stil poznat kao čimbenik smanjivanja rizika od brojnih vrsta raka.

VEZANI SADRŽAJ > <