x
x

Promjenom životnog stila protiv starenja

  29.09.2013.

Časopis Lancet Oncology objavio je studiju koja je procjenjivala utjecaj poželjnih prehrambenih navika i umjerenog provođenja tjelesne aktivnosti na produljenje telomera, sastavnog dijela gena.

Promjenom životnog stila protiv starenja

Naime, istraživanje je provedeno na dvije grupe muškaraca tijekom perioda od 5 godina prilikom čega je jedna grupa morala promijeniti životne i prehrambene navike dok druga nije mjenjala navike. Prva grupa muškaraca je primjenjivala prehranu temeljenu na namirnicama biljnog porijekla, umjereno se bavila tjelesnom aktivnošću te koristila tehnike za rješavanje stresa (meditacija, joga). Znanstvenici su mjerili duljine telomera na početku te kraju studije. 

Studija je pokazala da je u muškaraca koji su promjenili navike došlo do produljenja telomera za 10 % dok je u drugoj skupini došlo do smanjenja od 3 %. 

Autori studije objašnjavaju kako su telomere DNK kompleksi koji se nalaze na krajevima kromosoma te kontroliraju proces starenja. Ukoliko se telomere skraćuju ili oštete dolazi do ubrzane smrti stanice te starenja. Znanstvenici ističu kako bi se razumnim promjenama životnih i prehrambenih navika moglo značajno utjecati na rizik od kroničnih bolesti.