x
x

Važnost smjernica i farmakoekonomike u liječenju arterijske hipertenzije

  07.09.2013.

Brojnim kliničkim studijama potvrđena je važnost odgovarajuće antihipertenzivne terapije kao čimbenika u smanjenju rizika kardiovaskularnoga morbiditeta i mortaliteta. Važnost smjernica i farmakoekonomike u liječenju arterijske hipertenzije objavljena je u časopisu Medix.

Važnost smjernica i farmakoekonomike u liječenju arterijske hipertenzije

S ciljem kvalitetnoga liječenja arterijske hipertenzije, u skladu s načelima medicine temeljene na dokazima, od strane različitih međunarodnih i lokalnih udruga, pripremljene su kliničke smjernice za ovaj medicinski entitet (npr. europske smjernice, ESH-ECS; smjernice Sjedinjenih Američkih Država, JNC-7; smjernice britanskoga Nacionalnog instituta za zdravlje i kliničku izvrsnost, NICE). Samo neke od smjernica ugrađuju farmakoekonomske principe u završni proizvod, što je jedna od karakteristika NICE-smjernica.

NICE-analiza i različite studije pokazale su da je liječenje hipertenzije visoko isplativo s aspekta troška i učinkovitosti, a rezultat su poboljšani zdravstveni ishodi.

Uporaba glavnih antihipertenzivnih skupina lijekova rezultirala je ukupnim uštedama u odnosu na neprimjenu lijekova, jer dovodi do smanjenja pojavnosti kardiovaskularnih događaja. Nadalje, NICE-analizom utvrđeno je da su u većine ljudi blokatori kalcijskih kanala najisplativija opcija za početno liječenje arterijske hipertenzije.

VEZANI SADRŽAJ > <