x
x

Infekcija virusom Zapadnog Nila u Srbiji

  20.08.2013.

Infekcija virusom Zapadnog Nila u Srbiji odnijela je 4 života, 65 ljudi je zaraženo. Infekciju prenose komarci, a oporavak može trajati i do nekoliko mjeseci.

Infekcija virusom Zapadnog Nila u Srbiji
Većina oboljelih, njih 80% gotovo i nema simptome bolesti, gotovo 20% oboljelih ima nespecifične simptome poput gripe, a tek 1% oboljelih razvije ozbiljnu kliničku sliku meningitisa ili encefalitisa.

Četiri osobe umrle su u Srbiji od infekcija virusom Zapadnog Nila, priopćio je Institut za javno zdravlje "Batut" a prenio Tanjug. Raste i broj zaraženih pa je kod ukupno 65 pacijenata u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra u Beogradu potvrđena zaraza tim virusom, javlja B92.

Najbrojniji su pacijenti sa simptomima encefalitisa (upale mozga) i meningitisa (zapaljenja moždane ovojnice), a među njima je i onih koji su na respiratoru te se bore za život.

Direktor klinike prof.dr. Dragan Delić kazao je da se za još 20-ak pacijenata čekaju nalazi pretraga te je ujedno pozvao sve koji imaju visoku temperaturu nepoznatog porijekla, malaksalost i bolove u mišićima da se podvrgnu testiranju. Podsjetio je da zarazu prenose komarci te kako protiv bolesti ne postoji terapija i da je oporavak može potrajati i nekoliko mjeseci.