x
x

Norovirus – danas najčešći uzrok gastroenteritisa u dječjoj dobi

  20.08.2013.

Akutni gastroenteritis je jedan od glavnih razloga zbog kojih mala djeca dolaze na liječnički pregled. Akutna dijareja u toj dobi može imati ozbiljne posljedice zbog sklonosti djece dehidraciji. Iako se ona nerijetko javlja kao reakcija na hranu, najčešći uzrok su virusni gastrenterokolitisi, osobito rotavirus.

Norovirus – danas najčešći uzrok gastroenteritisa u dječjoj dobi
Norovirus je nakon sve veće procijepljenosti djece protiv rotavirusa, postao izrazito važan javnozdravstevni problem.

Kako je trenutno cijepjenje djece protiv rotavirusa sve češće, Stapleton i suradnici su odlučili istražiti novu epidemiološku situaciju. Istraživači su tijekom 2009. i 2010. god. u tri američke savezne države proveli studiju na 141 000 djece sa simptomima naglog povraćanja, proljeva i dehidracije. Analizirali su uzorke stolice od 1295 djece sa simptomima bolesti i od 493 zdrave djece.

Norovirus je otkriven u 21 % bolesnih te u 4 % kontrola, a rotavirus je otkriven u 12 % slučajeva i u 1 djeteta u kontrolnoj skupini.

Kod polovice djece norovirusna infekcija javila se u dobi od 6 do 18 mjeseci, s najvećom incidencijom u siječnju. Također su procijenili da je norovirus bio zaslužan za 14 000 hospitalizacija kroz dvije godine uz troškove od 273 milijuna dolara po godini. Autori stoga navode kako je norovirus, nakon sve veće procijepljenosti djece protiv rotavirusa, postao izrazito važan javnozdravstevni problem.

Marija Santini, Dejan Tkalec

Izvor: Stapleton, F. D. Published in Physician's First Watch March 22, 2013