x
x

Nove procedure i lijekovi ne dovode nužno do boljeg liječenja

  Andreja Šantek, Poslovni dnevnik

  12.08.2013.

Obično se pretpostavlja da nove medicinske procedure ili lijekovi dovode do boljeg liječenja, no nova studija pokazala je da su neke novine jednako učinkovite kao stare ili pak i gore.

Nove procedure i lijekovi ne dovode nužno do boljeg liječenja

Znanstvenici su analizirali 363 studije koje su objavljene u časopisu The New England Jorunal of Medicine u periodu od 2001. do 2010. godine, a bave se uvođenjem novih procedura u kliničku praksu. U 146 studija utvrđeno je da su nove procedure jednako učinkovite kao stare ili gore od njih. Članak je objavljen u kolovoškom broju časopisa Mayo Clinic Proceedings, a prenosi ga The New York Times. Među kliničkim smjernicama za koje je utvrđeno da nisu dovele do poboljašanja u liječenju jest korištenje hormonske nadomjesne terapije kod žena u menopauzi.

Također je utvrđeno i da komplicirani i skupi postupak liječenja žena s rakom dojke u kojem se koriste visoke doze zračenja i transplantacija matičnih stanica ne daje ništa bolje rezultate od standardnog liječenja kemterapijom. Ustanovilo se i da intenzivno snižavanje razine glukoze kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 na intenzivnoj njezi nije smanjilo rizik od kardiovaskularnih događaja već je dapače povećao mortalitet kod tih pacijenata.

S druge strane, utvrđeno je da liječnici zbog predrasuda odbijaju pacijentima dati terapiju za koju nema dokaza da je štetna pa tako odbijaju dati cjepivo za multiplu sklerozu uvjereni da povećava rizik za napad ili ženama s lupusom odbijaju dati oralnu kontracepciju jer misle da pogoršava osnovnu bolest.