x
x

Dežurstva hitne medicinske službe duž prometnica

  26.06.2013.

Zbog veće sigurnosti na cestama tijekom turističke sezone, od 21. lipnja do 30. rujna, organizirana su dežurstva dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe (HMS-a) na državnim cestama. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osigurao je sredstva za ukupno 14 timova HMS-a za turističku sezonu, a u svakom su doktor medicine, medicinska sestra/medicinski tehničar i vozač.

Dežurstva hitne medicinske službe duž prometnica
Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto intervencije iznosilo je 11 minuta i 30 sekundi, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 48 minuta (unutar „zlatnog sata“).

Dodatni prometni timovi HMS-a smješteni su:

- A1 - Autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik: ukupno 7 timova (Karlovac, Ogulin, Gospić, Benkovac, Šibenik, Dugopolje, Zagvozd),

- A3 - Autocesti Bregana-Zagreb-Lipovac: ukupno 3 tima (Kutina, Okučani, Županja),

- A6 - Autocesti Zagreb-Rijeka: ukupno 1 tim (Delnice - Lučice),

- Državnoj cesti D8, D25: ukupno 1 tim (Karlobag),

- Državnoj cesti D1: ukupno 1 tim (Korenica)

- Istarskom Ipsilonu A8, A9, ukupno 1 tim (Pazin)

Svaki od tih timova pokriva određenu dionicu državne ceste. Primjerice, tim HMS-a smješten u Tehničkoj jedinici (TJ) Benkovac na autocesti A1 zadužen je za dionicu od odmorišta Marune do Pirovca. Potom skrb za potencijalne pacijente preuzima tim HMS-a u Šibeniku, a nakon Vrpolja, na 343. kilometru autoceste, hitnu medicinsku skrb pruža tim HMS-a smješten u TJ Dugopolje, itd.

Rad dodatnih prometnih timova HMS-a na državnim cestama prati, analizira i nadzire Hrvatski zavod za hitnu medicinu zajedno s Ministarstvom zdravlja.

Prošle turističke sezone dežuralo je trinaest timova, no prikupljeni podaci pokazali su potrebu za uvođenjem dodatnog prometnog tima HMS-a u Karlobagu, čime će se unaprijediti kvaliteta pružanja hitne medicinske skrbi tijekom turističke sezone.

Prošle godine timovi HMS-a imali su, od 6. lipnja do 16. rujna sveukupno 696 hitnih medicinskih intervencija i zbrinuli su 666 ozlijeđenih pacijenata, dok su, nažalost, 22 osobe smrtno stradale.

Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto intervencije iznosilo je 11 minuta i 30 sekundi, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 48 minuta (unutar „zlatnog sata“).

Uz dodatne prometne timove hitne medicinske službe na državnim cestama, prema sporazumu između Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane iz 2012. godine, u zračnoj bazi Divulje kod Splita, tijekom cijele godine nalazi se tim HMS-a koji osigurava hitni zračni medicinski prijevoz. Taj tim, podsjetimo, uz helikopter Oružanih snaga s vojnim zrakoplovnim osobljem (kapetan zrakoplova, kopilot i tehničar letač za helikoptere) na raspolaganju ima opremu potrebnu za pratnju i liječenje pacijenta tijekom leta. Time je promijenjena dosadašnja praksa da liječnik koji je indicirao prijevoz napušta svoje radno mjesto da bi ispravio pacijenta do bolnice. Tijekom turističke sezone 2012. godine zabilježena su 162 hitna zračna medicinska leta tijekom kojih je zbrinuto 184 pacijenata.

Duž obale obavlja se i hitni prijevoz pacijenata plovilima s otoka na kopno, kako bi im što prije bila pružena potrebna pomoć.