x
x

Kremama za sunčanje preveniramo nastanak bora

  Maja Grgec, dr. med.

  18.06.2013.

Svakodnevno korištenje kreme za sunčanje uvelike doprinosi mlađem izgledu, a prvi objektivni rezultati su vidljivi već nakon 4 godine, tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu Annals of Internal Medicine Journal.

Kremama za sunčanje preveniramo nastanak bora
Rezultati su pokazali kako koža ispitanika koji su svakodnevno koristili kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom pokazuje manje znakova starenja i to za 24 %.

Iako je starenje neizbježan proces postoje načini kako ga usporiti. Jedan od glavnih neprijatelja mladolike i lijepe kože je pretjerana izloženost suncu.

Istraživanje koje je trajalo četiri i pol godina obuhvatilo je 604 ispitanica i ispitanika srednje dobi, uglavnom svijetle puti. Pola ispitanika je koristilo kremu za sunčanje SPF 15 na svakodnevnoj razini, dok je druga polovica koristila kremu po vlastitom nahođenju. Na kraju istraživanja znanstvenici su usporedili izgled kože ispitanika i zabilježili vidljive promjene na koži vezane sa izloženosti suncu.

Rezultati su pokazali kako koža ispitanika koji su svakodnevno koristili kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom pokazuje manje znakova starenja i to za 24 % u odnosu na ispitanike koji nisu nanosili kremu svaki dan.

Otprije je dokazano kako UV zaštita štiti od raka kože. Sada postoje objektivni dokazi kako ona izravno pridonosi i ljepšem i mlađem izgledu što će motivirati više pojedinaca da ju koriste, ističu autori.