x
x

Detekcija Helicobactera pylori u histološkim uzorcima

  11.06.2013.

Histološka analiza materijala uzetog endoskopski iz gornjega dijela probavnog sustava kod bolesnika s dispeptičkim tegobama ima veliku važnost u prepoznavanju preneoplastičnih promjena sluznice i stanja vezanih uz posljedice kronične upale koja nose određeni rizik od razvoja karcinoma želuca.

Detekcija Helicobactera pylori u histološkim uzorcima

Na taj način gastroenterolog dobiva relevantne podatke o prognozi i planira praćenje bolesnika. Uvjet za adekvatnu histološku analizu i iscrpan i vrijedan nalaz jest količina materijala dobivena za histološku analizu.

Općeprihvaćeni kriteriji uzimanja najmanje pet biopsija iz različitih dijelova želuca svakako daju optimalne rezultate u histološkoj analizi uz mogućnost davanja iscrpnih i pouzdanih podataka. Isto tako potrebna je i standardizacija načina izvještavanja o promjenama koje nose rizik od razvoja karcinoma kao što je atrofija sluznice želuca za koje se rabe noviji kriteriji OLGA.

Modificirani Sydneyski sustav skoriranja (Houstonski kriteriji) rabe se još i sada u nekim centrima za procjenu proširenosti i tipa upalne reakcije, prisutnosti metaplastičnog epitela te procjenu stupnja atrofije sluznice i gustoće kolonizacije H. pylori.

Jasminka Jakić-Razumović,Nadan Rustemović